Facebook: Pagina 'joden moeten dood' is prima in orde

Geen categoriejul 16 2014, 13:44
Dit is echt een grof schandaal. Met instant update.
De afgelopen uren hebben veel Facebook-gebruikers geklaagd (bij Facebook zelf) over een nieuwe pagina die "De joden moeten dood llike als je tegen de joden bent free palestina" heet. In een normale wereld zou je denken dat zoiets op zijn minst hate speech is, en dus in strijd met de richtlijnen van de sociale media website.
Helaas blijkt Facebook daar zelf heel anders over te denken. Ook ik had geklaagd, maar kreeg een uur geleden tot mijn grote schrik dit antwoord binnen:

Thank you for taking the time to report something that you feel may violate our Community Standards. Reports like yours are an important part of making Facebook a safe and welcoming environment. We reviewed the Page you reported for containing hate speech or symbols and found it doesn't violate our Community Standards.

De Nederlandse versie van die tekst luidt:

Bedankt dat je de tijd hebt genomen iets te rapporteren waarvan jij denkt dat het wellicht in strijd is met de richtlijnen voor de Facebook-community. Rapporten zoals die van jou zijn belangrijk om Facebook een veilige en prettige omgeving te maken. We hebben de pagina beoordeeld die jij hebt gerapporteerd vanwege haatdragende taal of symbolen, maar zijn niet van mening dat deze in strijd is met onze Richtlijnen voor de community.

Let wel, op die pagina wordt opgeroepen tot een nieuwe genocide op joden. Ik citeer maar even een post als voorbeeld: "ja allah kijk deze palestijnen inshallah gaan die joden goed verbranden."
Facebook (Nederland) vindt het dus fantastisch oké als je oproept tot een tweede holocaust. Dat hoort er allemaal bij. Gezellig he, zo'n groot sociaal netwerk waar je mensen uit verschillende landen kunt 'ontmoeten' en met elkaar van gedachten kunt wisselen? Ja, ja, het is echt één groot tolerant feest.
Nou ja, behalve ten opzichte van joden natuurlijk, maar hé, een azijnpisser die daar iets van zegt.
Je vraagt je af wie het precies voor het zeggen hebben bij de Nederlandse tak van Facebook: of iemand die een woord Nederlands spreekt, of iemand die klaarblijkelijk sympathiseert met moslimextremisten die alle joden over de kling willen jagen. Ik kan niet tot een andere conclusie komen.
Instant Update:
Het is ongelooflijk, maar op het moment dat dit stuk online verscheen greep Facebook klaarblijkelijk zowaar in. De pagina in kwestie is op het moment in ieder geval onbereikbaar (probeer het maar eens door op deze link te klikken). Komt er nog een excuusbericht aan het adres van klagers die eerder moesten vernemen dat Facebook het juist wel prima vond dat de pagina opriep tot een tweede holocaust? Of - en dit lijkt me ook niet onmogelijk - heeft de pagina-eigenaar zijn Page zelf verwijderd omdat hij/zij geen zin had in de media-aandacht?
Het zou Facebook sieren als het deze vragen zou beantwoorden... en ook meteen even zou uitleggen waarom we (eerst) het bericht kregen dat de pagina niet in strijd was met de richtlijnen. Wat was de overweging en wie is ervoor verantwoordelijk?
Tweede update:
Facebook heeft de pagina uiteindelijk toch zelf verwijderd.
Een prima besluit, maar ik blijf me afvragen waarom het sociale netwerk de klachten eerst afwees? De titel van de pagina was al reden genoeg om hem te verwijderen. Het is dieptriest dat daar nog over moet worden vergaderd ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten