Column Jan Roos: "Failliet I"

Column Jan Roos: "Failliet I"

Jan Roos in zijn woning. Bron: Screenshot VNL video.

Het zijn roerige tijden. Zo'n beetje alles waar ik mee ben opgegroeid, waar je op kon vertrouwen, is failliet of staat op het randje van faillissement. De Euro, de VN, de EU, de landelijke politiek, het feminisme, artikel 1, defensie, de media, ga zo maar door. Vandaar dat ik een reeks ga maken over dit fenomeen. Deze week een gigant die vrijwel niets meer voorstelt en desondanks voor onze vrijheid en veiligheid zouden moeten opkomen: de Navo.

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie moest ons in het verleden beschermen tegen de verderfelijke Oostbloklanden en hun communisme, maar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en daarbij behorende steun aan haar satellietstaten verviel deze vijand. Het wachten was op een nieuwe grote tegenstander, maar die kwam er eigenlijk niet. Vrijwel geen lid betaalt daardoor de afgesproken contributie meer, het was en is immers “vrede”. Financieel zit de Navo daardoor al jaren in zwaar weer. Ook houdt niemand zich aan de afgesproken 2%-norm aan defensie-uitgaven waardoor het op militair gebied niet kan nakomen wat het belooft.

Na de val van het communisme werd er met Rusland de afspraak gemaakt om niet te veel met de militaire organisatie naar het oosten op te trekken. De Russische beer was weliswaar aan het bijkomen van het ineenstorten van haar rijk, aangrenzende Navo-landen ging Moskou wel weer te ver. Die afspraak is geschonden met het lidmaatschap van Polen, Tsjechië, Hongarije, Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Albanië, Roemenië en Slowakije. De zogenaamd defensieve organisatie heeft zijn afspraak met Rusland zwaar geschonden en heeft het gehele Warschaupact lid gemaakt. Of dat niet genoeg was werd en wordt er gesproken om ook Oekraïne en Georgië lid te maken. Dit is echt onacceptabel voor Moskou. Mede hierom woedt er nu een oorlog in Oekraïne. De Navo reageerde met extra troepen te plaatsen in de Baltische staten. Van een verdedigingsorganisatie naar een offensieve veroveringsmachine en continu bezig met geopolitieke uitlokking van Rusland. Maar in onze media en politiek krijgen de Russen de schuld van deze situatie.

De grootste schandvlek van de organisatie is Turkije. Het land heeft vrij weinig nog met een democratie te maken en vrijwel alle mensenrechten worden er geschonden. Alles waar de Navo tegen dient te zijn, maar Erdogan wordt volledig met rust gelaten. Nederlandse militairen stonden met patriots Turkije te “beschermen” tegen Assad, terwijl Ankara zich op dubieuze manier in de oorlog mengde. Turkije is nu met grondtroepen Syrië binnengevallen, steunt verschillende Jihadistische organisaties en bombardeert Koerdische vechters die Islamistische Staat als enige op de grond aanvallen. Toch hoor je vanuit de Navo nauwelijks kritiek op het handelen van Turkije. Alles om het land maar bij de club te houden. Daarom heeft de organisatie waarschijnlijk ook nooit problemen gemaakt van de Turkse bezetting van de helft van Cyprus.

Overigens Rusland blijft wel vijand nummer 1 omdat het land een dictatuur is waar vrijwel alle mensenrechten worden geschonden. Snap jij het nog?

Samenvatting: De Navo heeft haar eigen bestaansrecht onderuit gehaald door agressieve uitbereiding richting het oosten. Ook hanteert het een dubbele maat als het gaat om dictators, mensenrechtenschenders en landen die andere mogendheden bezetten. Het wegkijken voor de belachelijke positie van Turkije in de oorlog in Syrië geeft het eindeoordeel dat de organisatie failliet is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties