Typisch Amsterdam... Burgemeester Halsema: 'Boerkaverbod niet handhaven'

Geen categorienov 24 2018, 10:00
Republiek Amsterdam, ahum stad Amsterdam heeft de perfecte burgemeester gevonden in Femke Halsema. Ze is een burgemeester die het vertikt om nationale wetgeving te handhaven als dit niet in het belang is van de bewoners, ze zegt: 'Ik beloof dat Amsterdam het burkaverbod niet zal handhaven' dat zei burgemeester Halsema vrijdagavond in een jongerencentrum met de naam Argan. In juni stemde een meerderheid van de Eerste Kamer voor het verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in de openbare ruimte. Amsterdam doet een opt-out.
In juni stemde de Eerste Kamer dus in met het verbod. De wet stelt vast dat in het onderwijs, openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen het dragen van de burka verboden is op straffe van een geldboete. Wie de wet overtreedt riskeert bij boete een schade van 410 euro. Een beschaafde hoofddoek of een keppeltje valt logischerwijs niet onder het verbod omdat deze twee kledingstukken het gezicht niet bedekken. Maar ondanks deze wet, die vrouwen wil aanmoedigen om een beschaafde variant van islamitische kleding te dragen, kiest Halsema ervoor de wet te negeren. Zo kennen we Amsterdam weer, lekker doen waar ze zelf zin in hebben.
https://twitter.com/ANanninga/status/1066065202570018816
Of er daadwerkelijk mensen worden beboet voor het dragen van de burka is nog maar de vraag. Niet alleen voor de Amsterdamse hoofdstad, maar voor gehele Nederland is dat twijfelachtig. Handhaving van wetten is complex en kost veel energie, daarnaast is het maatschappelijk belang van het strak handhaven van deze wet ook nauwelijks aanwezig. Burka dragende vrouwen richten geen schade aan. De wet moet dan vooral als symbool worden gezien waarbij de overheid een statement geeft over wat ze als normaal beschouwt binnen de Nederlandse samenleving en dat wat buiten ons normbesef valt: de burka dus. Zo moeilijk is het allemaal niet om je daaraan te houden toch? Maar in Amsterdam wordt het negeren van wetten zelfs aangemoedigd door de Amsterdamse korpschef.
De Amsterdamse korpschef Aalbersberg, onlangs nog in het nieuws vanwege het normaliseren van de handgranaatdreiging in Amsterdam, legt het als volgt uit: "De agent moet de situatie per geval inschatten en kan dan kiezen of hij waarschuwt of een boete uitdeelt."
Een nutteloze wet dus. Vrij logisch dat Amsterdam er weinig mee doet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten