Femke Merel van Kooten: 'Ik denk dat de informatie over dit schandaal gelekt is door Wiebes of Keijzer'

Femke Merel van Kooten: 'Ik denk dat de informatie over dit schandaal gelekt is door Wiebes of Keijzer'

Geen categorieapr 22, 19:45
"Mijn analyse is dat het iemand is, natuurlijk vanuit het kabinet, die nog een appeltje te schillen heeft met iemand of die het hélemaal zat is." Dat zegt voormalig Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten over de persoon die de controversiële informatie heeft gelekt waaruit blijkt dat het kabinet - met Mark Rutte voorop - de Tweede Kamer bewust onjuist geïnformeerd heeft over de toeslagenaffaire.
Ex-Kamerlid Femke Merel van Kooten heeft wel een idee hoe de ministerraadnotulen waarin werd voorgesteld om Pieter Omtzigt te 'sensibiliseren' in de openbaarheid zijn gebracht. De voormalige parlementariër begon door in algemene termen te zeggen dat de lekker vrijwel zeker iemand is die met een politieke afrekening bezig is, óf die zich zo'n zorgen maakt over de corrupte bestuurscultuur dat hij of zij zich genoodzaakt voelt in te grijpen.
Na gezegd te hebben dat het "raar" om met namen "te gaan strooien," deed ze dat even later toch. "We hebben ook tijdens het verhoor gezien dat [voormalig minister Eric] Wiebes er heel veel last van heeft, er echt verdriet van had. Ik dacht, misschien is het Wiebes wel."
Dat zou verrassend zijn, want Wiebes is een VVD'er. De prominente leden van die partij zijn tot dusverre altijd erg loyaal gebleven aan Rutte. Aan de andere kant geldt natuurlijk wel dat Wiebes één van de kinderen van de rekening was toen dit schandaal net losbarstte: hij trad af. Dus misschien dat hij zich minder gebonden voelt aan de code van omerta dan andere VVD-ministers.
Maar er is in de ogen van Van Kooten nog een andere mogelijkheid: een CDA'er. "Ik heb ook even gedacht aan Mona Keijzer. Misschien is zij het ook wel zat, wat er overal gebeurt."
Keijzer wordt in de wandelgangen ook regelmatig genoemd als iemand die kritiek heeft op a) de koers van Wopke Hoekstra en b) de Rutte-doctrine. Zij zou tot kamp-Omtzigt behoren, en achter de schermen een richtingenstrijd uitvechten met Hoekstra, die natuurlijk één van de mensen is die hard geraakt worden door deze openbaringen.
Word gratis en voor niets lid van mijn speciale Telegram-kanaal en volg mij op Twitter.
Wie het ook is, de lekker heeft belangrijke informatie gedeeld met de media én het publiek. Want alleen door te lekken is nu duidelijk geworden dat het kabinet de boel wéér voorgelogen heeft - niet alleen tijdens het saga over de toeslagenaffaire, maar ook naderhand, toen het kabinet al was afgetreden. Van Kooten weet dat, als voormalig Kamerlid die dicht bij het vuur heeft gezeten, natuurlijk als geen ander.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten