HenkKrol

Filmpje! Schooljuffrouw Van Toorenburg (CDA) verwijt Henk Krol 'demagogie' na zijn illustratieve Marrakesh Pact-verhaal in Nepal

Geen categoriedec 05 2018, 20:00
Gisteren duurde het ruim zeven uur, maar dan heb je ook wat. Het debat over het Marrakesh Pact, georganiseerd op het niveau van de Verenigde Naties, gaf ons een aantal mooie inkijkjes in de beleveniswerelden van onze Tweede Kamerleden. Henk Krol (50Plus) was een van de sterkere gasten die ten tonele verschenen en dit zinde coalitiegenoot Madeleine van Toorenburg (CDA) allerminst. Ze verweet Henk Krol een demagoog te zijn, nadat hij op heerlijk illustratieve wijze de bizarre plannen van het Marrakesh Pact op de hak nam. Het pact bestaat uit een tekst, die zelfs door staatssecretaris Harbers (VVD) op sommige punten 'ridicuul' werd genoemd. Toch is het kabinet voornemens het pact te tekenen. Ook andere fracties roerden zich. GroenLinks vroeg zich af hoe het kan dat het kabinet zo is gaan twijfelen, terwijl er meer dan twee jaar is gewerkt aan het document en Jasper van Dijk (SP) maakte zich (terecht) zorgen over het aanwakkeren van arbeidsmigratie, want dat is natuurlijk een direct gevaar voor de economische positie van zijn achterban.
Henk Krol begon met een prachtig verhaal over hoe hij als klimaatmigrant uiteindelijk in Nepal terechtkwam, immers de zeespiegel stijgt en dus zou hij met zijn partner naar Nepal vertrekken om daar te wachten op betere tijden. Nou ja wachten, met het Marrakesh Pact in de hand zou hij daar in Nepal wel even orde op zaken stellen. Het is natuurlijk een illustratie en geen argumentatie, maar Van Toorenburg kon het niet waarderen. Krol: 'In het dorp waar ik terecht kwam was geen werk, de weefgetouwen waren te klein voor mijn grote handen. Ik regelde een baantje wat wel bij mij paste. Maar wat bleek, mijn werkgever had geen klachtenregeling in het Nederlands en dus samen met een advocaat in de hand haalde ik mijn gelijk. De taal leren werd zo geen prioriteit, Nepal past zich wel aan aan mij.' Nadat Krol met zijn partner een fictief buurthuis in het Nepalese dorp regelde kreeg hij kritiek vanuit de pers over zich heen.
'Maar nee, er kwam een kritisch stuk over het buurthuis in de krant, dat we het dorp op kosten joegen. Voorzitter u weet, kranten kunnen vanaf 10 december niet zomaar kritisch zijn over migranten. Verhalen die migranten in een negatief daglicht zetten zijn ongewenst [...]. Daarom startte ik een procedure en de krant moest rectificeren. Ook zachte regels zijn nu eenmaal regels, zeker voor individuen die procederen tegen de machtige overheden.' Maar dat was niet voldoende voor klimaatmigrant Henk Krol en zijn partner. Zo vervolgende hij zijn verhaaltje met een beklag over de wijze waarop de Nepalese artsen omgingen met zijn gezondheid: 'Niet zoals ik dat in Nederland gewend was'. Volgens Krol gaat het Pact vooral voor het faciliteren van arbeidsmigratie en klimaatmigratie, geen wonder dus dat de VVD-werkgevers vóór zijn.
En toen kwam Madeleine van Toorenburg (CDA) langs. Ze begreep daadwerkelijk helemaal niets van het spraakmakende verhaal van Henk Krol. Ze deed alsof zijn hyperbool serieus bedoeld was en verweet 50Plus van demagogie. Krol reageerde zoals we hem kunnen, rustig en ervaren.
Update: de website van de VN doet het ondertussen weer. Meer informatie over het United Nations Replacement Migration Programme vindt u hier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten