Filmpje! Sofist Jesse Klaver wil groeistrategie ZZP'ers ondermijnen met 'verplichte pensioenopbouw'

Filmpje! Sofist Jesse Klaver wil groeistrategie ZZP'ers ondermijnen met 'verplichte pensioenopbouw'

Jesse Klaver (GroenLinks) hield afgelopen week een vurig pleidooi voor verplichte pensioenafdracht voor ZZP'ers. Zoals altijd bij sofisten klinken de woorden hartstikke goed. Wie wil dat nu niet? Pensioen opbouwen? Top! Maar tegen welke kosten? Want Jesse gaat niet zelf zijn portemonnee trekken, toch Jesse? Met zijn voorstel doet Klaver de economische realiteit te kort en ondermijnt hij juist ZZP'ers in hun groeistrategie. Er zijn namelijk zeer goede redenen te bedenken waarom ZZP'ers er niet in slagen pensioen op te bouwen volgens de vastgestelde normen. Soms omdat een duurdere factuur betekent dat er geen werk is, maar ook omdat het op korte termijn voordelig kan zijn voor de groei van het bedrijf. Die gedwongen afdracht van GroenLinks is dan ook een slecht plan en getuigt vooral van 'sociale sofisterij'.

Als het dan een probleem is dat ondernemers niet kunnen voldoen aan de 70% eis, wat is dan de oplossing? Het idee dat mensen moeten worden gedwongen om een groter deel van hun inkomen af te staan voor verplichte opbouw van het pensioen is dat in ieder geval niet. Eigenlijk pleit Klaver daarmee voor de belangen van beleggingsfondsen en niet voor de belangen van ondernemers, die laatste groep is namelijk gebaat bij een vrij stelsel waarbij pensioenopbouw optioneel is en onderdeel uitmaakt van de groeistrategie van het bedrijf. Zelfstandigen (mijzelf incluis) bouwen natuurlijk graag pensioen op, maar soms is het een weloverwogen keuze om daar een tijdje van af te zien. De reden hiervoor is simpel: als je moet kiezen tussen werk zonder pensioenafdracht of geen werk mét verplichte pensioenafdracht dan kies je natuurlijk voor wél werken. Klaver dus niet, die vind het geen probleem als ZZP'ers in de problemen komen door hen te verplichten voor hogere kosten te werken.

Hoe minder geld een zelfstandige verdient, hoe groter het deel van de afgedragen pensioenopbouw op dat moment in de tijd is. Het kan dus heel goed zijn dat ZZP'ers net zijn begonnen en daarom nog niet veel geld verdienen of omdat de vraag naar hun producten/diensten nog moet worden aangezwengeld. Om die groei aan te zwengelen heb je kapitaal nodig en daar heb je liever vandaag dan morgen de beschikking over. Eisen van ZZP'ers dat zij verplicht pensioen opbouwen zou ertoe leiden dat zij worden beperkt in hun groeistrategie. Kapitaal is immers lastig om te vergaren. Veel zelfstandigen zullen ervoor kiezen om dan liever een aantal maanden te investeren in hun onderneming, dan in hun pensioen. Dan groei je sneller en kun je de pensioenafdracht op een later moment in de tijd inhalen. Maar dat mag dus niet van Klaver. Die wil alles weer vastzetten in regeltjes en procedures. 'Want dat is sociaal'. Natuurlijk omdat hij denkt dat ZZP'ers concurrenten zijn van mensen met vaste arbeidscontracten. En dat zijn ze ook. Deal with it.

Daarom is het jammer dat GroenLinks bij monde van Jesse Klaver pleit voor deze 'sociale voorzieningen', deze zijn namelijk helemaal niet sociaal. Ze hinderen ondernemers enkel in het maken van hun eigen keuzes. Klaver doet daarmee alsof hij het beter weet dan alle zelfstandigen bij elkaar. Het plan is ook een slecht idee omdat er een grote kans bestaat dat ZZP'ers werk verliezen bij een verplichte pensioenafdracht. Want die verplichte afdracht moet worden meegerekend in de factuurprijs. Dat is dus helemaal niet leuk en helemaal niet in het belang van beginnende ZZP'ers, die wellicht allang blij zijn zelfstandig en in vrijheid kunnen ondernemen. Dat ze hun eigen keuzes kunnen maken en verantwoording dragen. Allemaal niet in lijn met de GroenLinks afhankelijkheidsagenda natuurlijk.

Dus Jesse, hierbij de oproep van een zelfstandig ondernemer: 'Blijf met je vingers van mijn keuzevrijheid af, dankjewel!'

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties