Fleur Agema is fan van uitvinder potverteren

Geen categoriejun 27 2012, 14:00
Letterlijk zei de PVV-ijskoningin: "Voor wat betreft de economie ben ik meer van het Keynesiaanse model."
Die sufferds van GeenStijl toch: laten ze het echte nieuws in een filmpje zomaar ongemerkt voorbij gaan. Leuker vonden ze allerlei politici te laten reageren op het woord "kontneuken," dan eens mevrouw Agema grondig aan de tand te voelen. Want het zogenaamd 'rechtse' roze weblog maakte een rondje door de parlementaire wandelgangen, en hees Fleur Agema op het schild. Hoezee! Zij wist heel verbaal begenadigd het Kunduz-akkoord neer te sabelen. Mooi hoor. Maar ineens verscheen daar John Maynard Keynes in de woordenbrij van de PVV-politica.
Hè, Keynes?! Volgens Agema is Keynes een reden om tegen Kunduz te zijn, want dit akkoord is erop gericht de groei te stimuleren door de overheidsschuld laag te houden. Maar de crux van de Kunduz-filosofie is wel: op termijn blijft er zo meer overheidsgeld over om aan investeringsbeleid te doen, in plaats van dat dit wegvloeit door rentebetalingen aan derden. In tijden van economische neergang (ergo: de afgelopen drie jaar) heeft de overheid dan een goedgevulde oorlogskas waarmee het ergste laagconjuncturele leed verzacht kan worden.
Dit in schril contrast met de economen uit de Keynes-school, die hard roepen dat in tijden van economische neergang de overheid gewoon zo hard moet blijven uitgeven als ze kan: zodat ze zelfstandig de economie draaiende kan houden. Dat klinkt mooi, maar in de praktijk zitten mensen niet zo in elkaar dat ze deze filosofie draaiende kunnen houden. Want werkelijk Keynesiaans optreden houdt dan ook dat je het geld om uit te geven in mindere tijden, eerst spaart terwijl de hoorn des overvloeds nog rijkelijk vloeit.
En dat gebeurt niet, want er is totaal geen animo om te bezuinigen tijdens goede economische tijden. Dan groeien de subsidiebomen tot in de hemel, worden alle electorale belangengroepen eens goed gespekt en wordt voor al het overige een stapel riante staatsleningen afgesloten. Maar wanneer de onvermijdelijke economische domper weer komt, beroepen de heren en dames politici zich ineens op Keynes: 'ja, nee, we moeten de economie niet kapotbezuinigen. We moeten blijven uitgeven. Dat geld hebben we niet gespaard - oeps - dus dan moeten we maar blijven lenen.' Zo ging sinds de Tweede Wereldoorlog de vicieuze cirkel verder, met een schuldenberg die steeds groter werd. Uitgeven als het goed ging, maar ook uitgeven als het wat minder goed ging.
Nu wordt die enorme berg schulden ons eindelijk fataal, en kunnen we haast niet anders dan afkicken van tientallen jaren leenverslaving. Complete landen en banken gaan failliet, een gezamenlijke munt staat op instorten en alleen draconische maatregelen als schuldenunies of Europese masterplans lijken ons nog te kunnen redden...misschien. Allemaal omdat we in tijden van economische neergang Keynes als excuustruus gebruikten om vooral te blijven uitgeven.
Kunduz probeert hier paal en perk aan te stellen. Tuurlijk, het zijn niet allemaal de meest chique maatregelen (denk aan reiskostenvergoeding, BTW-verhoging en de werkgeverstax), maar in ieder geval wordt er een filosfische kentering ingezet: weg met het ongebreidelde lenen: het begrotingstekort moet terug naar beheersbare marges.
De PVV komt met een alternatief: lang leve vadertje Keynes! Leren van de geschiedenis? Ach nee! Gewoon lekker verder lenen, in de wetenschap dat politici nooit krachtig genoeg zijn te bezuinigen tijdens een bloeiperiode van de economie. Bizar, naïef, en uiteindelijk ontzettend slecht voor Nederland. Fleur Agema toont zich weer eens een prima Kamerlid dat kan overstappen naar de SP, mocht Geert Wilders haar om wat voor reden dan ook uit de PVV zetten.
Foto: Screenshot uit het bewuste GeenStijl-filmpje
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten