Fleur Agema (PVV) verzet zich tegen de doorgedraaide testsamenleving: 'Dit is allemaal zó disproportioneel!'

Fleur Agema (PVV) verzet zich tegen de doorgedraaide testsamenleving: 'Dit is allemaal zó disproportioneel!'

Sylvana Simons bij RTL Late Night. Bron: Screenshot RTL.

Fleur Agema is absoluut niet te spreken over de gisteravond gegeven goedkeuring van de Eerste Kamer over het wetsvoorstel van het kabinet om een test- en vaccinatiesamenleving écht in te voeren. Want, stelt ze in gesprek met Omroep ON!, dit houdt in dat commerciële bedrijven de beschikking krijgen over de Burgerservicenummers (BSN) van burgers en zelfs over ons DNA. Doodeng, vindt ze logischerwijze.

Er zijn volgens Agema meerdere redenen om niet blij te zijn met de testsamenleving zoals het kabinet die graag wil invoeren - en zoals die mogelijk wordt gemaakt door de wetten die gisteren zijn goedgekeurd door de senaat. De eerste reden is, aldus het PVV-Kamerlid, dat middelbare scholieren straks gedwongen kunnen worden om elke week twee keer een test te doen. Weigeren ze dat, dan kan het in principe onmogelijk gemaakt worden voor ze om nog langer in fysiek naar school te gaan.

"Die mogelijkheid komt," aldus Agema, door die testverplichting in te voeren op scholen en ook te handhaven. "Of dat ook verder uitgevoerd wordt is twee, maar deze wet maakt dat allemaal wél mogelijk." Het is natuurlijk een uiterst vergaande maatregel die een enorme impact op jongeren en kinderen kan en zal hebben.

Vreemd, vindt Agema dat, en ook nog eens overbodig. Want "als je net als de Wereldgezondheidsorganisatie en het Amerikaanse RIVM erkent dat de voornaamste bron van besmetting via adem gaat," dan "kan je het beste een raampje openzetten om dat te voorkomen. Of een CO2-meter ophangen om te kijken hoe het staat met de luchtkwaliteit in een lokaal." Dat is, zegt Agema, "veel effectiever dan al die jongeren twee of drie keer per week te laten testen."

Daar komt nog eens bij dat dit allemaal zomaar even 1,1 miljard euro kost; geld dat volgens Agema veel beter besteed kan worden aan het verbeteren van de zorg. Gelijk heeft ze, natuurlijk, want de problemen werden grotendeels veroorzaakt doordat drie achtereenvolgende kabinetten-Rutte de zorg helemaal hadden uitgekleed.

Tenslotte maakt Agema zich ook enorm zorgen over het feit dat de burgerservicenummers (BSN) en DNA-gegevens van Nederlandse burgers op deze manier in handen komen van commerciële bedrijven. Want ja, daar zitten natuurlijk nogal wat haken en ogen aan. "Ik heb daar grote zorgen over," zegt Agema dan ook.

Klopt helemaal, en goed dat Agema zich verzet. Alleen blijft er wel een "maar" met de PVV: de partij verzet zich niet uit principe tegen de testsamenleving. Agema hamerde er ook steeds op dat het niet meer "nodig" is omdat de cijfers "beter" worden. Maar zelfs als dat niet zo was, dan was de testsamenleving nog steeds in strijd met alle klassiek liberale principes waarop onze maatschappij gebaseerd is. Het verzet tegen deze vorm van samenleving moet niet alleen praktisch zijn, maar ook principieel van aard.

Afijn, iets is beter dan niets en zo. Maar helemaal hosanna kunnen we natuurlijk niet roepen als we naar Agema en de PVV luisteren over de onzalige testsamenleving.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties