Fraai! Minister Wopke Hoekstra (CDA) blokkeert keer op keer Franse pogingen tot politieke integratie EU

Fraai! Minister Wopke Hoekstra (CDA) blokkeert keer op keer Franse pogingen tot politieke integratie EU

De Volkskrant geeft een aardige weergave van de fratsen die minister Wopke Hoekstra sinds zijn ministerschap heeft uitgehaald om politieke integratie van de EU te voorkomen. 'Gestrekt been politiek', tot grote ergernis van de Fransen.

Hoekstra wordt door de Fransen kennelijk gezien als een hardliner en een machtspoliticus. In Nederland heeft hij dat imago enigszins opgebouwd door salarisverhogingen van bestuurders van de ING te blokkeren, dat zelfs voor ontslag heeft gezorgd. Met het opkopen van een deel van KLM door de overheid, heeft hij nu Frankrijk hoog in de gordijnen weten te krijgen.

Binnen de ministerraad blijkt hij eenzelfde houding te hebben richting zijn collega's in het kabinet. Zo eiste hij dat de financiële klap van het dichtdraaien van de gaskraan, volledig binnen de meerjarenbegroting zou worden opgevangen. Dit tot grote ergernis van ChristenUnie en D66, die het liever op de staatsschuld wilden gooien. Zelfs Rutte weet hij eronder te krijgen en het gat (à 236 miljoen euro) in de begroting te laten dichten.

Hoewel Hoekstra in Brussel minder sterk staat, mede door het mogelijk wegvallen van het Verenigd Koninkrijk, blijkt hij een geduchte tegenstander voor pro-politieke integratie politici. Wolfgang Schäuble blokkeerde regelmatig de Franse plannen. Het Verenigd Koninkrijk deed dit eveneens (onder andere door Nederland te steunen). Maar Schäuble is vertrokken en het Verenigd Koninkrijk zit nog met Brexit in de maag.

Dit maakt dat Hoekstra wellicht too little, too late is voor de EU-kritische burger, want Duitsland neigt nu meer naar politieke integratie en tegenwicht tegen Frankrijk en Duitsland is iedere dag weer een moeizamere opgave.

Toch lijkt Hoekstra tot nu toe succes te hebben. Zelf zegt hij:

‘Als je kijkt naar de inzet van Frankrijk ongeveer een jaar geleden en je ziet wat er nu op tafel ligt, dan is dat verworden van een olifant tot een muis. En die muis zit ook nog in een kooi met een paar sloten op de deur. Als dat Frankrijk frustreert... Daar zit ik totaal niet mee.’

Of het allemaal echt waar is wat er over Hoekstra wordt gezegd of dat het wellicht is overdreven, het lijken tot nu toe gunstige resultaten te zijn geweest!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer