Frankrijk wil oorlogsverklaring tegen ISIS van hele VN-Veiligheidsraad

Geen categorienov 20 2015, 9:00
De resolutie die Frankrijk heeft ingediend roept de VN op om "alle nodige maatregelen" te nemen tegen ISIS.
De aanslagen in Parijs worden door Frankrijk als een oorlogsdaad gezien. De Fransen proberen nu om een oorlogsverklaring aan ISIS aangenomen te krijgen in de VN-Veiligheidsraad. Het land – dat één van de vijf permanente leden is van de Veiligheidsraad – heeft een resolutie voorgesteld die VN-landen oproept om "alle nodige maatregelen" te nemen tegen het terroristische kalifaat.
Franse vertegenwoordigers bij de VN hebben de resolutie op zo'n manier opgesteld dat weinig landen bezwaar zullen maken tegen de bewoording. In de verklaring staat onder meer dat landen die tegen ISIS strijden hun inspanningen moeten "verdubbelen en coördineren". Zodra Frankrijk dat wil, zal de resolutie in stemming worden gebracht.
De Franse VN-ambassadeur François Delattre:

De uitzonderlijke en nooit eerder voorgekomen bedreiging die deze groep vormt voor de hele internationale gemeenschap, vereist een sterk, verenigd en duidelijk antwoord van de Veiligheidsraad. Dit is het doel van onze resolutie, die lidstaten oproept om alle mogelijke maatregelen te nemen om ISIS te bestrijden.

Rusland heeft deze week ook een VN-resolutie voorbereid, met een vergelijkbare inhoud. Even leek het dat er spanningen zouden ontstaan hierover, maar volgens de Russen kunnen ze hun specifieke resolutie ook wel op een later moment indienen. Rusland heeft als permanent Veiligheidsraadslid het recht om resoluties te veto'en. Dit gebeurt vaak met resoluties die door Rusland als een uitbreiding van Amerikaanse of Europese macht worden gezien.
De Russische VN-ambassadeur heeft echter al gemeld dat hij zijn resolutie op een later moment zal indienen. Die zal vrijwel zeker niet worden aangenomen overigens, omdat de Russische resolutie de Syrische dictator Assad expliciet noemt als partner in de bestrijding van ISIS. De VS en de EU zien Assad niet als mogelijke partner, maar juist als één van de veroorzakers van de problemen in Syrië.
Volgende week zal President Hollande een ontmoeting hebben met zijn Amerikaanse en Russische collega's Obama en Poetin om te overleggen over het versterken van de internationale campagne tegen ISIS.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten