snapshot4

Franse boer die bijkluste als asielzoekersmokkelaar krijgt voorwaardelijke celstraf opgelegd

Geen categorieaug 08 2017, 20:00
De Franse justitie kon het niet zo waarderen dat een boer genaamd Cédric Herrou voor eigen rechter ging spelen, en zelf z'n eigen parallelle asielsysteempje had opgetuigd op zijn boerderij. Daarvoor krijgt hij nu een voorwaardelijke celstraf.
Het recht heeft gesproken: alle Westerse landen kennen een asielsysteem dat vluchtelingen en andere asielzoekers keurig registreert, hen beoordeelt en vervolgens bepaalt of die mensen al dan niet tijdelijk mogen blijven. Dat geldt ook voor Frankrijk.
Eén Franse boer heeft echter het recht in eigen hand genomen. Cédric Herrou besloot dat het zijn missie was om vluchtelingen te helpen, en deed dat op geheel eigenzinnige wijze. Hij stopte meerdere migranten in zijn bestelbusje, en loodste de mensen de grens over ondanks dat zij niet over de juiste papieren beschikten. Daarvoor moet Herrou nu een boete van duizenden euro betalen, en er hangt hem daarnaast een gevangenisstraf boven het hoofd:

"In Aix-en-Provence is Herrou veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijk en een boete van 3.000 euro. Hij werd vervolgd voor het helpen van migranten en vluchtelingen aan de Frans-Italiaanse grens in 2016.

Cédric Herrou had verschillende migranten en vluchtelingen voorbije een politiepost geloodst. Daarna bood hij hen caravans aan op zijn boerderij."

Het is in Frankrijk niet verboden om vluchtelingen te helpen - het Franse parlement heeft dat onlangs gelegaliseerd - maar het is wél verboden om je schuldig te maken aan mensensmokkel en aan het onttrekken van het wettelijke gezag. Dus: migranten helpen is prima. Je eigen mini-rechtsstaatje optuigen waarin je de regels van de landelijke overheid negeert: eh nee, dat is zeer zeker niet oké.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten