Franse premier waarschuwt voor meer aanslagen in de komende weken

Geen categorienov 16 2015, 19:00
De terreurdreiging is nog niet geweken.
De Franse premier Manuel Valls waarschuwde vandaag voor nieuwe aanslagen in Europa. In de nasleep van de aanslagen in Parijs heeft de Franse politie al meer dan 150 invallen gedaan bij verdachte terroristen, en ook in Brussel is de politie op jacht naar terreurverdachten. Maar volgens Valls is de terreurdreiging nog niet voorbij:

We weten dat operaties werden voorbereid, en nog steeds worden voorbereid, niet alleen tegen Frankrijk maar ook tegen andere Europese landen.

Volgens Valls zijn de aanslagen in Parijs, waarbij 129 mensen werden gedood, voorbereid in Syrië. Dat bevestigt de vermoedens van veel experts, en sluit aan bij het feit dat tenminste één van de daders waarschijnlijk als "vluchteling" de EU is binnengekomen met een Syrisch paspoort. Valls zei dat zijn land "nog lange tijd" onder de dreiging van terreur zal leven. Hij waarschuwde dat de kans op aanslagen "de komende dagen en weken" zeer groot blijft.
Vandaag werd door de Franse politie een inval gedaan in Lyon, waarbij een volledig arsenaal aan wapens werd gevonden, waaronder een kalasjnikovgeweer, kogelvrije vesten, pistolen en zelfs een raketwerper. In Toulouse werden drie terrorismeverdachten gearresteerd en in Grenoble vonden zes arrestaties plaats en werden wapens en geld in beslag genomen. Één van de hoofdverdachten van de aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam, is echter nog steeds voortvluchtig.
Ondanks de terreurdreiging gaat de internationale klimaatconferentie in Parijs later deze maand gewoon door. Regeringsleiders uit de hele wereld zullen dan in Parijs bijeenkomen voor besprekingen over klimaatverandering en milieuvervuiling. Wel zullen concerten en andere evenementen rond de klimaattop worden afgelast.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten