Franse presidentsverkiezing; gevecht om de toekomst van Europa

Geen categoriemrt 17 2012, 18:59
Het wordt een gevecht om de toekomst van Europa.
Terwijl conservatieve leiders als Angela Merkel de zittende president Nicolas Sarkozy steunen hebben linkse partijen in Duitsland, Nederland en Spanje hun waardering uitgesproken voor zijn socialistische tegenkandidaat, François Hollande.
Met name zijn stelling dat het Europese begrotingspact, dat eerder deze maand door alle landen behalve Groot-Brittannië en Tsjechië, werd ondertekend, zal moeten worden onderhandeld, vindt weerklank. De linkse oppositiepartijen willen graag af van de strenge begrotingsregels zodat zij meer geld uit kunnen geven.
Volgens Hollande ligt de nadruk in het verdrag teveel op begrotingsdiscipline en bezuinigen en te weinig op groei en werkgelegenheid. Dat die twee hand in hand kunnen gaan ziet de socialist natuurlijk niet in. Volgens hem staan overheidsbezuinigingen haaks op economische groei. De Duitse sociaaldemocraten en de Spaanse socialisten denken er net zo over. De SPD heeft zelf gedreigd tegen het verdrag te stemmen als er niet meer ruimte komt voor stimuleringsbeleid. Ook wil de partij een financiële transactietaks.
Zo ook onze Partij van de Arbeid. De Nederlandse regering, die in Europa nog zo aandrong op strengere begrotingsregels, is afhankelijk van Diederik Samsom en zijn "creatieve mensen" om het pact aangenomen te krijgen. Hij is het met Hollande eens -- "bezuinig de economie niet kapot!"
(Dat die leuze ver van de werkelijkheid staat, heb ik eerder al eens betoogd.)
Hoe nu verder? Volgens de regels van de nieuwe begrotingsunie moeten lidstaten tegen 2013 hun tekorten onder de 3 procent van het bruto binnenlands product brengen. Nederland gaat dat zonder verdere aanpassingen niet redden. Vandaar het Catshuisberaad.
Ook voor Frankrijk wordt het lastig. Het land kampte vorig jaar met een tekort van maar liefst €96 miljard, meer dan 7 procent van het BPP. Hoe wil Hollande dat oplossen? Schrik niet. De belastingen verhogen! Ik weet het. U bent hoogstverbaasd.
Bijna de helft van het Franse BPP gaat al aan belastingen op. Hollande wil het tarief voor inkomens boven de €150.000 ophogen, van 40 naar 45 procent. Ook moet er volgens hem een extra schaal komen van 75 procent op inkomens boven de miljoen euro. Een bezuinigen? Nee! Daar maak je de economie mee "kapot." Liever meer ambtenaren (leraren) aannemen hoewel één op de vijf Fransen al voor de staat werkt.
De linkse plannen hier in Nederland zien er niet veel anders uit. De hypotheekrenteaftrek afschaffen zonder er belastingverlagingen tegenover te zetten; accijns heffen op alcohol en vlees. De opbrengst vervolgens steken in sociale werkplaatsen en uitkering voor langdurig werklozen. Zo stimuleer je de economie?
Misschien moeten we maar blij zijn dat partijen als de SPD en de PvdA hun genegenheid voor Hollande hebben getoond. Nu weten we in ieder geval zeker wat er gebeurt als zij aan de macht komen: de belastingen stijgen en de overheid, niet de economie, groeit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten