Baudet legt massaimmigratie-knuffelend kabinet vuur aan de schenen: ‘Syrië als onveilig zien is een politieke keuze!’

Baudet legt massaimmigratie-knuffelend kabinet vuur aan de schenen: ‘Syrië als onveilig zien is een politieke keuze!’

Baudet (FVD) in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.

"Syrië is niet veilig," aldus staatssecretaris Ankie Broekers-Knol, maar volgens FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet klopt deze stelling niet. Volgens Baudet denkt het kabinet veel te binair, terwijl nota bene in het rapport waar ze hun beslissing op maken staat dat er genoeg veilige gebieden in Syrië zijn. Voor de FVD-politicus de reden om te pleiten voor meer precisiewerk wat betreft een terugkeerregeling.

Volgens Baudet is het een politieke keuze om Syrië, wat een zeer groot land is, als compleet veilig of onveilig aan te merken. Deze manier van denken, wat Baudet als "binair" omschrijft, komt niet overeen met de werkelijkheid. In het zogenaamde landenrapport waar het kabinet zijn mening op baseert staat dat er tal van veilige regio's zijn, aldus de Forum-voorman. Toch blijft de staatssecretaris beweren dat héél Syrië onveilig is.

?ref_src=twsrc%5Etfw

In een Kamerdebat vraagt Baudet dan ook aan de staatssecretaris dat er geen goede reden is om heel Syrië als onveilig te verklaren als maar enkele delen als onveilig worden bestempeld. Aan Broekers-Knol vroeg hij het volgende:

"Ik heb een vraag. Ik hoor de staatssecretaris zeggen dat ze het volgende landenrapport wil afwachten. Of een ambtsbericht daarover. En dat tot nu toe de status van Syrië onveilig is. Maar dat laatste, dat is echt een politieke keuze, want de eerdere landenrapporten maken ook al onderscheid naar verschillende regio's, en verklaren gewoon sommige regio's wel degelijk als veilig. Dus mijn vraag is: waarom maakt de staatssecretaris deze politieke keuze om Syrië als geheel onveilig te verklaren, terwijl de ambtsberichten tot nu toe veel genuanceerder zijn?"

Staatssecretaris Broekers-Knol ging geen enkel moment inhoudelijk in op de vraag van Baudet. De FVD'er pleit voor een terugkeerregeling naar veilige regio's, maar Broekers-Knol lijkt dit niet eens te overwegen. Zij blijft stug Syrië in zijn geheel als onveilig bestempelen, terwijl ook het rapport waar ze zegt haar standpunt op te baseren een veel genuanceerder verhaal naar voren brengt.

Op deze manier kan men dus nooit een constructief migratiedebat houden in Nederland. Baudet pleit voor een precisie-aanpak, maar het kabinet gaat totaal niet in op zijn voorstel. En zo blijven we zitten, met een heleboel asielzoekers die best kunnen terugkeren, maar door politieke onwil in Nederland blijven. Wat een aanfluiting!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties