Gasprijs voor Oekraïne omhoog

Geen categorieapr 01 2014, 11:30
Dat gaat men in Oekraïne merken. Een stijging van de gasprijzen met maar liefst veertig procent!
De verhoudingen tussen Oekraïne en Rusland staan al een paar maanden op scherp. In Oekraïne koos men uiteindelijk voor het Westen. Dat zat Rusland, en Poetin in het bijzonder, behoorlijk dwars. Poetin slaat dan ook keihard terug. Het inpikken van de Krim was de eerste grote stap. De Russische beer liet zijn tanden zien. Nog steeds zijn er veel militairen van Rusland gelegerd aan de grens met Oekraïne. Gaat Poetin in de toekomst nog meer gebieden binnen trekken?
Rusland en Poetin hebben echter nog een grote, invloedrijke machtsbron. Gas. Heel veel gas vanuit Rusland wordt geëxporteerd naar Oekraïne, en via Oekraïne naar Europa. Het Russische gasbedrijf Gazprom (u kent ze als sponsor van de Champions League) laat nu aan Oekraïne zien dat een goede relatie met Rusland toch wel erg handig was.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom verhoogt de gasprijs voor Oekraïne met meer dan 40 procent. Oekraïne is voor zijn energie vrijwel volledig afhankelijk van Rusland. Nu betaalt Oekraïne 268,50 dollar per 1000 kubieke meter, maar in het tweede kwartaal zal Oekraïne 385,50 dollar per kubieke meter moeten betalen. Daarmee is de prijsafspraak die Oekraïne en Rusland in december hadden gemaakt van de baan.

Uw geld
Het tweede kwartaal, dat begint vandaag. Vanaf heden heeft Oekraïne een groot probleem. Dat gaat men merken in de portemonnee, dat kan niet anders. Nu denk ik eerlijk gezegd dat de vriendjes van Verhofstadt en Van Baalen wel bij zullen springen. De EU is niet zuinig. Met uw geld! Europa gaat overigens op nog een manier last krijgen van deze beslissing van Gazprom.

Europa zal de effecten van de hogere gasprijs ook voelen. Gazprom verhoogt ook de transportkosten van gas dat via Oekraïne naar Europa wordt gepompt met tien procent. 30 procent van het gas dat in Europa gebruikt wordt, komt uit Rusland. Ongeveer de helft daarvan stroomt via pijpleidingen door Oekraïne. Mochten die dichtgaan, dan zijn het vooral Duitsland, Italië en Frankrijk die daardoor in de problemen komen, omdat zij relatief veel gas uit Rusland importeren.

En zo zet Rusland niet alleen Oekraïne, maar ook Europa verder onder druk.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten