Gaza: oorzaak en gevolg

Gaza: oorzaak en gevolg

U hoort het weer geregeld van diverse mainstream media: Israël 'blokkeert' de Gazastrook en houdt de inwoners 'gevangen'. Beide beweringen zijn echter niet waar.

Vooral RTL nieuws maakt het bont, bijvoorbeeld met een filmpje waarbij de situatie in Gaza uitsluitend belicht wordt vanuit het gezichtspunt van de moslimfundamentalistische terreurorganisatie Hamas. Dit doet RTL zonder ook enige kritische kanttekening, zelfs niet bij de waanzinnige bewering van een Hamas woordvoerder dat Hamas zou willen dat het conflict "vreedzaam wordt opgelost". Hamas stelt telkens weer dat Israël vernietigd moet worden. Hoe ziet RTL dat vreedzaam gebeuren?

In Gaza is het leven verschrikkelijk. Dat ontkent niemand. Maar er is één hoofdoorzaak: de aanwezigheid van Hamas. Als Hamas vandaag met al haar agressie zoals beschietingen op Israël zou ophouden (afgelopen week weer een regen van raketten, onder andere op een Israëlisch kleuterverblijf) en met het aanvallen van de grens met Israël, dan zouden bij wijze van spreken morgen alle grenzen worden opengegooid.

Geen wonder dat Hamas geïsoleerd wordt. De internationale gemeenschap in de vorm van het zogenaamde Kwartet (de VS, de EU, Rusland en de VN) staat daar volledig achter en heeft dezelfde voorwaarden aan Hamas gesteld om dit isolement te doorbreken. Die zijn dat Hamas eerst het geweld dient af te zweren, Israël dient te erkennen en de eerder gesloten vredesovereenkomsten dient na te komen.

Toen Israël de Gazastrook in 2005 verliet, zijn internationaal afspraken gemaakt over het grensverkeer. Egypte zou logischerwijs het personenverkeer vanuit de Gazastrook afhandelen, zodat de mensen uit Gaza via een Arabisch land zouden kunnen reizen, in plaats van 'vijand' Israël. Echter, dat doet Egypte nauwelijks meer, vanwege de steun van Hamas aan IS gelieerde terroristen in de Egyptische Sinai woestijn. Israël staat daar volledig buiten. Het verwijt van RTL dat Israël de Palestijnen in Gaza 'gevangen houdt' is dan ook niet waar, dat doet Egypte.

Internationaal werd tevens afgesproken dat Israël logischerwijs het goederenverkeer naar Gaza zou controleren, om te voorkomen dat wapens en explosieven worden binnen gesmokkeld. Dat gebeurt volledig volgens het internationale verdrag van Wassenaar, waarbij het verhinderen van de toevoer van bepaalde goederen voor militair gebruik is vastgelegd. Sinds 2012 hanteert Israël een lijst van slechts enkele tientallen goederen.

Israël handelt met de controle op deze goederen volgens het internationaal recht. De juridische onderzoekscommissie van de Verenigde Naties (genaamd naar haar voorzitter, professor rechtsgeleerdheid Geoffrey Palmer) concludeerde in 2011, naar aanleiding van het gebeuren met het schip de Mavi Marmara:

"Het fundamentele principe van de vrijheid van scheepvaart in volle zee wordt slechts aan bepaalde beperkte uitzonderingen onderworpen in het kader van de internationale wet. Israël wordt geconfronteerd met een werkelijke bedreiging voor haar veiligheid door militante groepen in Gaza. De zeeblokkade werd opgelegd als wettige veiligheidsmaatregel om te verhinderen dat wapens overzee de Gazastrook binnen geraken en wordt toegepast volgens de vereisten van de internationale wet."

In tegenstelling tot wat geregeld wordt gesuggereerd, ook weer door RTL, beperkt Israël dus op geen enkele manier de invoer van voedsel, brandstof of medicijnen. Dat daar sinds ongeveer een jaar wel tekort aan is, komt omdat sinds een jaar de Palestijnse Fatah-regering vanwege hun ruzie met Hamas de Gazastrook financieel afknijpt. Fatah weigert om de rekeningen te betalen.

Kortom: Israël handelt volgens het internationaal recht. Sterker nog, Israël doet zelfs meer voor de bewoners van Gaza dan hun Arabische 'broeders', ondanks het feit dat Israëlische burgers ontstellend lijden door de terreur van Hamas uit Gaza. Denk bijvoorbeeld aan de 16.000 afgevuurde raketten op Israëlische dorpen en steden.

Vergelijk het grensverkeer met Israël eens met Egypte, dat de grens vrijwel potdicht houdt en Palestijnen vergast die smokkeltunnels graven. Of met Fatah, dat de eigen mensen in Gaza al een jaar lang welbewust vrijwel alle elektriciteit en medicijnen onthoudt!

Waarom kan RTL Nieuws dat niet berichten?

Awi Cohen,
bestuurslid Likoed Nederland.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties