Gedoogcoalitie staat op springen door Samsom

Geen categoriefeb 13 2014, 11:29
ChristenUnie, SGP en D66 hebben het al lang gehad met de PvdA-leider.
Het heeft er alle schijn van dat de gedoogcoalitie - het samenwerkingsverband tussen regeringspartijen VVD en PvdA aan de ene kant, en ChristenUnie, SGP en D66 aan de andere - op springen staat. De reden is niet dat de zogenaamde 'oppositiepartijen' het kabinetsbeleid niet je van het vinden, daar hebben ze immers zelf voor getekend, maar dat ze Diederik Samsom een onwijs vervelende man vinden.
Dat bericht Elsevier in ieder geval:

Volgens de bronnen moet Zijlstra [VVD-fractieleider, red.] geregeld zendingswerk verrichten om de verhoudingen tussen de 'gedoogpartijen' en de PvdA te herstellen. Het 'temperament' van Samsom zou een goede samenwerking met de partijen in de weg staan.

Hoewel ChristenUnie en SGP niet voor de door D66 ingediende motie van wantrouwen stemden, zeggen de partijen wel dat minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) door het oog van de naald is gekropen.

SGP en CU stonden namelijk op het punt om hun vertrouwen op te zeggen in Plasterk. Alleen door bemiddeling van de VVD besloten die christelijke partijen om hem uiteindelijk toch maar te steunen. Dit onder het motto: spinnen, draaien en liegen is oké zolang wij onze agenda maar door kunnen drukken. Maar dat geheel terzijde.
Hoe dan ook, Samsom speelde zelfs tijdens het debat een negatieve rol. In vergelijking met Zijlstra deed hij namelijk bijna niets om Plasterk te redden... maar zeurde hij vervolgens wel toen het de verkeerde kant op ging.

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers zegt dat zijn partij 'heel dicht bij' steun van de motie was. Samsom had beter achter de schermen meer kunnen betekenen voor Plasterk, in plaats van achteraf 'te mekkeren', zo klinkt het bij de SGP.

Eerder werd bekend dat D66-leider Alexander Pechtold ook niet al te best kan opschieten met zijn sociaaldemocratische collega, die in de wandelgangen bekend staat als een agressieve tiran. De reactie van de PvdA-kopman op de motie van wantrouwen van D66 deed die relatie ongetwijfeld geen goed.
De komende tijd zullen sommige gedoodleiders en Samsom er het één en ander aan doen om de onderlinge werkrelatie te verbeteren, maar de kans dat dit daadwerkelijk een positief effect heeft is minimaal. Samsom is en blijft namelijk altijd... Samsom. Hij is ontzettend lastig, weet alles beter, en heeft totaal geen geduld met mensen die er een andere mening op nahouden. Die karaktereigenschappen zitten zo diep in hem verankerd dat hij ze er nooit meer uit krijgt.
En dat is maar goed ook. Het zou namelijk best eens zo kunnen zijn dat de coalitie valt omdat niemand meer met hem wil werken. Dan wordt Samsom dus per ongeluk de redder des Vaderlands.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten