Geen belastingvoordeel voor Greenpeace-auto's meer

Geen belastingvoordeel voor Greenpeace-auto's meer

Hoewel ik niet vaak voor afschaffing van belastingvoordelen ben, geldt dat niet voor het belastingvoordeel voor zuinige auto's. Weg ermee. Liever vandaag nog dan morgen.

Het hele idee achter dit belastingvoordeel is dat het aan de overheid is om mensen aan te zetten zuinige auto's te kopen. Bot gezegd gaat het Vadertje Staat alleen helemaal niet aan hoeveel benzine uw vierwieler gebruikt. Als rijdt 'ie één op één: zolang u de benzine betaalt en niet steelt heeft Den Haag zich nergens mee te bemoeien.

Afijn, mijn redenering vloeit natuurlijk voort uit mijn onwankelbare geloof in individuele rechten. Normaal gesproken hebben de dames en heren politici in de hofstad daar niet zo heel veel mee. Vrijheden zijn er immers om te verkwanselen om zo een 'betere samenleving' op te bouwen met z'n allen. Ja ja.

Maar goed, dit keer maakt het kabinet dus wél de juiste keuze:

De belastingvoordelen voor zuinige auto's gaan verdwijnen vanwege de populariteit van de maatregel. De regelingen waardoor de 'groene' auto's in aanschaf voordeliger zijn dan normale auto's, kost de overheid door de populariteit te veel geld. Dat staat in plannen van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

Fantastisch dat men deze regeling wil afschaffen, jammer alleen dat het is omdat er teveel gebruik van wordt gemaakt. Dit is een principe-, geen geldkwestie.

Daarnaast is er nog een minpuntje: de vrijstelling van de aanschafbelasting blijft wél bestaan voor elektrische auto's. Nee, meneer Weekers, ook elektrische auto's zullen eraan moeten geloven. (Fabrikanten van) dergelijke rijdende magnetrons zullen gewoon op eerlijke wijze moeten concurreren met (makers van) benzine-slurpende automobielen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties