Geen Russisch gas, dan maar een hogere rekening

Geen categoriejul 25 2014, 12:44
Nederlanders willen niet langer gebruik maken van Russisch gas.
Het Algemeen Dagblad bericht vandaag dat steeds meer Nederlanders zich realiseren waarom Rusland zoveel macht en invloed heeft, en dus wegkomt met het neerschieten van vlucht MH17 en de continue steun voor separatisten in Oost-Oekraïne. Het gevolg? Consumenten willen niet meer gebruik maken van Russisch gas:

'Afgelopen dagen hebben we tientallen telefoontjes gehad. Mensen willen sinds de ramp met vlucht MH17 pertinent geen Russisch gas meer,' zegt woordvoerster Anniek van der Wolk, van Gaslicht.com, de grootste energievergelijker van ons land. 

Op die website, Gaslicht.com, kunnen consumenten zoeken naar voordelige stroom- en gas-aanbiedingen. De mensen achter de site leggen uit dat het overgrote deel van het gas dat wij gebruiken uit Groningen komt. Slechts 5 tot 10 procent is Russich gas. Het is moelijk zo niet onmogelijk om dat per bedrijf uit te splitsen.
Toch heeft het AD meer informatie:

Sommige energieleveranciers hebben meer rechtstreekse banden met Rusland. Zo neemt Eneco maximaal 1 miljard kubieke meter per jaar af van Wingas, een volle dochter van staatsbedrijf Gazprom. Dat is overigens maar een klein deel van het totaal. Ook RWE, moeder van Essent, werkt deels met Russisch gas. Gazprom is daarnaast sinds enkele jaren ook prominent met een kantoor in Nederland actief en wil komende jaren 15 procent van de zakelijke markt veroveren.

Het grote probleem is dat het Westen - en Nederland dus ook - energie-onafhankelijkheid niet serieus heeft genomen in de afgelopen jaren. Als er al politici waren die stelden dat we minder afhankelijk moesten zijn van Arabische landen en Rusland werden zij weggejoeld door radicale milieu-activisten die zich alleen maar druk maken over de mogelijke impact daarvan op de natuur (klaarblijkelijk telt de Russische natuur niet mee). Vervolgens worden er verhalen opgeklopt over de negatieve impact van gaswinning et voila: Nederland blijft afhankelijk van anderen - die bepaald niet het beste met ons voor hebben.
De gemiddelde Nederlander heeft dat ook door. Nu nog druk zetten op de politiek om hier blijvende veranderingen in teweeg te brengen en Nederland voor zover dat gaat energie-onafhankelijk te laten worden - en in ieder geval niet (of minder) afhankelijk van landen die in al het andere onze vijanden feitelijk zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten