Geert Jan Knoops blijft Geert Wilders verdedigen onlangs gebrek aan vertrouwen in eerlijk proces

Geen categorienov 10 2016, 14:00
Laten we eerlijk zijn: dit is natuurlijk gewoon een pr-stunt.
Geert Wilders' advocaat Geert Jan Knoops heeft laten weten dat hij zijn cliënt toch maar gewoon blijft bijstaan. Hij overwoog, zei hij eerder, om ontslag te nemen omdat hij weinig vertrouwen had in een eerlijk proces, dit omdat de wrakingskamer zijn wrakingsverzoek had afgewezen. Knoops vond namelijk dat rechter Elianne van Rens onmogelijk objectief kon zijn. Zo had zij haar "vooringenomenheid" laten blijken bij de ondervraging van getuige-deskundige Paul Cliteur.
"Na ampel beraad zal de verdediging verder deelnemen aan het proces, om ten minste een volwaardig hoger beroep veilig te kunnen stellen," aldus Knoops in een brief.
Wilders en zijn fans zullen er ongetwijfeld niet blij van worden als ik het zeg, maar ach, dat heeft me er nog nooit van weerhouden om mijn mening te geven: deze hele actie van Knoops was duidelijk een theaterstukje. Hij wilde Wilders voor de bühne neerzetten als slachtoffer -- of dat nou klopt of niet doet niet ter zake -- en meteen de druk op de rechter ook even opvoeren. Dat is nu gelukt: als Wilders eraan moet geloven zal een groot deel van de bevolking de 'Wilders-hatende rechter' de schuld geven. In de tussentijd hoopt Knoops dat de rechter zich nu zo onder druk gezet voelt dat ze zich anders opstelt en Wilders met fluwelen handschoenen aan zal pakken.
Of in ieder geval dat ze bang zal zijn om hem daadwerkelijk te veroordelen.
Vanuit Knoops' perspectief moet natuurlijk gezegd worden dat hij zijn werk dus uitstekend doet. Dit hoort ook bij het juridische spel, zeker als de 'verdachte' een politicus is. Media-aandacht, druk zetten op rechters, het is allemaal deel van een publiek en in essentie politiek proces.
Maar goed, dat betekent natuurlijk niet dat wij ervan onder de indruk moeten zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten