Gematigde masker van nieuwe Iranese president Rouhani valt nu al af

Gematigde masker van nieuwe Iranese president Rouhani valt nu al af

"Het zionistische regime is al jaren een wond op het lichaam van de islamitische wereld."

De ware intenties van de Iranese marionetten van de ayatollahs zijn echt niet zo moeilijk te achterhalen. Nee, beslist geen raketgeleerdheid. Toen de opvolger van Mahmoud Ahmedinejad, Hassan Rouhani, anderhalve maand geleden het stokje van president van het streng-islamitische Iran overnam van diens voorganger, schreef ik al dit:

Rouhani is helemaal geen drijvende kracht achter de GroenLinksisering van Iran. Hoop op het respecteren van mensenrechten door de ayatollahs kan je op je buik schrijven. Dat de Iranese overheid gaat democratiseren ook. [...]

Bedenk namelijk dat Rouhani al jaren een 'top dog' van de Iranese overheid is, en als diplomaat een topspeler was in het op gang brengen van de vervaardiging van atoomwapens. Hij is geen politieke nieuweling die langverwachte hoop en verlichting zal brengen.

Het enige wat ayatollah Ali Khamenei heeft gedaan is net doen alsof Iran gaat hervormen door dus de mooipratende Rouhani naar voren te schuiven als presidentskandidaat, terwijl hij zelf stevig alle touwtjes in handen houdt.

Dat zou eigenlijk geen enkele uitleg behoeven, maar naïeve progressieve figuren als de Amerikaanse president Obama en een europarlementariër van D66 zagen Rouhani juist als een teken van hoop. Maar dat is hij niet. En dat blijkt maar weer, want Rouhani heeft op een pro-Palestijnenbijeenkomst in Teheran nogal kwaadaardige anti-Israëlretoriek gebezigd:

De nieuwe Iraanse president Hasan Rouhani heeft Israël een 'oude wond' genoemd die moet worden weggenomen. Hij deed dit vrijdag, twee dagen voor zijn inauguratie, op een jaarlijkse pro-Palestina-bijeenkomst in Teheran.

'Het zionistische regime is al jaren een wond op het lichaam van de islamitische'

Dames en heren: dit is dus hoe de gematigdheid van Iran eruitziet. Ahmedinejad wilde Israël van de kaart vegen en ontkende de holocaust. Rouhani wil 'slechts' de oude wond genaamd Israël verwijderen. Heel vooruitstrevend hoor!

Maar even serieus: zonder geweld en massamoord verwijder je natuurlijk geen heel land. Ondanks dat Rouhani het wat poëtischer weet te verwoorden dan z'n oorlogshitsende voorganger dat pleegde te doen, is de man dus al net zo'n losgeslagen antisemiet. En - eerlijk is eerlijk - dat mag ook geen verwondering zijn. Rouhani is persoonlijk door de ayatollah geselecteerd uit een poule van kandidaten die mochten gaan strijden voor het presidentschap van Iran. De échte gematigden werden allen gediskwalificeerd, alleen de religieuze fanatici mochten door.

Van die fanatici was Rouhani wellicht de meest gematigde, maar dat maakt 'm op zichzelf geen gematigde. Of hebt u ooit van een gematigde haatzaaier gehoord? Iran blijft een door en door extremistisch en antisemitisch land, ook met Rouhani aan het roer.

Update: Oorspronkelijk ging dit artikel uit van het citaat "Het zionistische regime is al jaren een wond op het lichaam van de islamitische wereld en die wond moet worden weggenomen." Echter, het lijkt erop dat Rouhani verkeerd geciteerd is. Blijkbaar is Israël wel een wond, maar hoeft niet verwijderd te worden. Of althans: dat heeft de man niet gezegd. Maar iemand die een andere staat een 'wond' noemt en een 'belediging voor de islamitische wereld,' kan je nog steeds niet bepaald gematigd noemen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties