Gemeentebegrafenissen zijn aan de orde van de dag

Geen categorieaug 05 2013, 18:00
Armoede.
Dit is wat er gebeurt als je de verzorging van ouderen toewijst aan de staat: uiteindelijk houden zij niets meer over. Nee, niet eens genoeg om hun eigen begrafenis te kunnen bekostigen.

Het aantal mensen dat een gemeentebegrafenis krijgt stijgt dit jaar fors. In de meeste grote steden was in de eerste zeven maanden van dit jaar een flinke toename zichtbaar ten opzichte van een jaar eerder. Volgens ouderenbond ANBO komt dit doordat steeds meer ouderen in geldnood zitten.

In de eerste zeven maanden van dit jaar waren er bijvoorbeld al 137 begrafenissen op kosten van de gemeente. In het hele jaar daarvoor waren dat er 'slechts' 175. Daar gaan we dit jaar dus flink overheen; volgens het ND zelfs met meer dan 34%. Ook in Utrecht gaat het snel. Daar staat de teller al op 29 na zeven maanden. In heel 2012 waren dat er nog 36.
De gemiddelde begrafenis kost de gemeente 2600 euro. Dit met dank aan Vadertje Staat die ouderen het leven en nu zelfs de dood onmogelijk maakt.
Overigens gebeurt het ook vaak dat kinderen van overleden ouderen de begrafeniskosten van hun ouders niet willen betalen. Dat is natuurlijk niet best, maar ook hier zal de oorzaak van gelegen zijn in geldtekort. Heel veel Nederlanders hebben het lastig - niet omdat het bedrijfsleven per definitie zwak is, maar omdat sociaaldemocraten onze economie door de jaren heen steeds meer schade hebben berokkend en daar ook vandaag de dag gewoon mee doorgaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten