Gemoederen lopen weer hoog op in Hong Kong

Geen categorienov 29 2014, 9:00
Demonstranten en politie raken met elkaar in gevecht in een strijd om meer democratie.
Ze zijn alweer bijna twee maanden bezig; de Occupy-demonstranten in Hong Kong die streven naar meer democratie en meer onafhankelijkheid van China. De demonstranten van Hong Kong bezetten al die tijd al verschillende straten in Central, het financiële district van Hong Kong.
Ze proberen ook andere delen van de stad te bezetten, zoals het toeristische en drukbevolkte gebied Mong Kok. In het laatste gebied zijn ze afgelopen week met geweld weggestuurd door de politie.
Zaterdagochtend (lokale tijd) hebben honderden demonstranten geprobeerd Argyle Street in Hong Kong opnieuw te bezetten. Zonder succes: de politie voerde charges uit op de demonstranten om ze stuk voor stuk weg te krijgen.
Tientallen demonstranten zijn gearresteerd door de politie:

Police reinforcements, armed with helmets, shields and batons, quickly came and cordoned off the area. Through loudspeakers, officers appealed to the crowd to disperse or else face arrest.

But the appeals were ignored and some people were seen throwing objects like eggs and plastic bottles at the police. One officer was hit by an egg. Red flags were raised to tell them not to charge at police or they would use force.

Shortly afterwards, officers charged at the crowd and a woman claimed police kept hitting them even they had moved backwards. A flurry of arrests were made.

Het nieuws dat er demonstranten zijn gearresteerd en dat de politie geweld heeft gebruikt, is voor ons westerlingen heel normaal. Er worden hier altijd wel demonstranten gearresteerd als ze niet luisteren naar de politie.
In Hong Kong is dat anders. De inwoners van de Speciale Administratieve Regio van China zijn absoluut geen geweld van de politie en overheid gewend. Dat vinden ze meer iets voor het communistische China, het land waar demonstraties vaak met geweld de kop in worden gedrukt om 'sociale onrust' te voorkomen.
De Chinese overheid wil niets liever dan dat de demonstraties stoppen, maar net zoals het gebruik van geweld tegen Occupy-demonstranten alleen maar meer sympathie oplevert van de gemiddelde Hong Konger, zo zal een vergaande bemoeienis van China met Occupy het volk razend maken.
Niemand weet waar dit naartoe gaat. Een herhaling van 'Tiananmen' is niet waarschijnlijk. Nog niet in ieder geval.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten