Geplaagde Pieter Omtzigt keert terug, maar wat gaat hij doen? Concurreren met het CDA of komt hij met een heel ander plan?

Geplaagde Pieter Omtzigt keert terug, maar wat gaat hij doen? Concurreren met het CDA of komt hij met een heel ander plan?

Donald Trump in het Witte Huis. Bron: Witte Huis / Amerikaanse overheid (publiek domein).

Pieter Omtzigt lijkt, na een burn-out, aan de beterende hand en kondigt zijn rentree in Den Haag aan. De grote vraag is alleen: Wat gaat Pieter doen? Gaat hij zijn eigen partij oprichten of komt hij met een heel ander plan? Op 24 september weten we het in ieder geval zeker, dan zal de geplaagde ex-CDA´er een lezing geven over zijn nieuwe boek Een Nieuw Sociaal Contract, waar hij ook zijn visie voor de komende termijn uit de doeken zal doen.

Op 24 september (ongeveer drie weken na het zomerreces van De Tweede Kamer) zal Omtzigt zijn terugkeer in de landelijke politiek aankondigen met een lezing over zijn nieuwe boek Een Nieuw Sociaal Contract in de Zuiderkerk in Amsterdam. Of we zijn nieuwe boek moeten opvatten als een pamflet voor een nieuwe politieke beweging, of dat hij zich wellicht toch aansluit bij een andere partij zal op die avond in ieder geval duidelijk moeten worden.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat Omtzigt helemaal niet van plan is om zich weer aan een politieke beweging te verbinden, maar dat hij vanuit Den Haag op een andere manier invloed wil uitoefenen op de gevestigde orde. Maar dat Omtzigt van plan is om zich qua werk weer (zij het eventueel in deeltijd) te nestelen in Den Haag lijkt inmiddels een voldongen feit.

Onlangs stapte Omtzigt nog uit het CDA na jarenlange treiterijen van de zittende macht binnen die partij. Het Kamerlid zit dan ook al sinds de verkiezingen thuis met hevige burn-out gerelateerde klachten, maar in de tussentijd had hij wel de kracht gevonden om tenminste twee boeken te schrijven. Nu voelt de gevierde politicus zich blijkbaar dermate opgeladen dat hij eind september zijn nieuwe plannen zal onthullen.

Wat de plannen van Omtzigt precies zullen zijn moeten we nog maar even afwachten, maar wat zou het toch mooi zijn als hij zich zou opwerpen tot ¨een soort van waakzame Haagse ombudsman om de macht in politiek Den Haag te controleren, en als het moet om één, twee of meerdere beerputten open te trekken?¨

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties