Gerommel bij de Landmacht: materieel is slechtste van het slechtste

Geen categoriemei 01 2017, 12:16
Afgelopen winter wilde onze landmacht zijn tanden laten zien aan Rusland door uit te pakken met een enorme training in Polen. Uit een evaluatie van deze training door de Gezamenlijke Officieren Vereniging blijkt dat ons leger op essentiële punten te kort schiet.
Voor de evaluatie sprak brigade-generaal Ruud Vermeulen met militairen die betrokken waren bij de oefening. Brigade-generaal en oud-topmilitair Vermeulen heeft er respect voor dat de manschappen zo'n grote oefening hebben opgezet zonder een beroep te kunnen doen op ondersteunende afdelingen. Door jarenlange bezuinigingen op Defensie moesten de militairen de oefening zelf voorbereiden.

„Het door en voor de brigade organiseren is top of the bill. Ook al werd het uit nood geboren, men kan er trots op zijn”

Aan de inzet van onze militairen ligt het dus niet, deze mannen hebben het hart op de goede plaats:

„Chauffeurs waren 20 uur non-stop in touw. Goed om dat een keer te oefenen, maar op een gegeven moment is het niet meer verantwoord. Helemaal niet bij min vijftien. Daarom is het tempo van de oefening naar beneden gebracht”

Volgens de oud-topmilitair werkt de Landmacht met het slechtste van het slechtste. De radio's en satellietnetwerken waarover de militairen veilig moeten kunnen communiceren zijn allemaal oud of versleten en hebben onvoldoende capaciteit.
De totale Nederlandse artillerie bestaat uit achttien kanonnen. Daarvan waren er bij de oefening slechts tien inzetbaar en na een paar dagen vanwege technische mankementen nog zeven.
Er moet dus dringend meer geld naar defensie, dat is keihard nodig. De NAVO-norm moet nu echt worden gehaald door het komende kabinet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten