Gevangenen moeten inderdaad meebetalen aan celstraf

Geen categoriejan 15 2014, 18:59
Alleen is 16 euro per dag veel te weinig.
Staatssecretaris Fred Teeven is gisteren met een nieuw plan op de proppen gekomen: gevangenen moeten wat hem betreft zelf meebetalen aan hun celstraf.
Dat geldt ook voor tbs'ers en zelfs voor ouders van veroordeelde minderjarigen.

Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) maandag open heeft gesteld voor commentaar van instanties als het Openbaar Ministerie en de Raad voor de rechtspraak. De bijdrage voor verblijf in cel of inrichting kan oplopen tot 11.680 euro.

Dat laatste klinkt als een buitengewoon hoog bedrag, maar dat is het niet. De dames en heren gevangenen betalen namelijk slechts 16 euro per dag als het aan Teeven ligt, wat neerkomt op zo'n 480 euro per maand. Aangezien ze daar ontzettend veel voor terug krijgen (overnachtingen, bed, televisie, vermaak en ga zo maar door), gaat het nergens over.
Een gevangen gezette crimineel kost de samenleving 200 euro per dag. Teeven wil dus dat criminelen zelf minder dan 10 procent meebetalen aan hun gevangenschap. Ja, dat leest u goed: minder dan tien procent. Dat is een leuk begin, maar maar meer ook niet.
Toch wisten verscheidene kamerleden - van, hoe kan het ook anders, linkse partijen - gisteren te melden op PowNed dat het zo allemaal niet kan. Zo zei GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren gisteravond:

"Ik vind het een slecht idee. Het is in Nederland de rechter die straffen uitdeelt, als de rechter boetes op wil leggen moet de rechter dat doen."... Als je met een grote schuld de bak uitkomt is het heel moeilijk om daarna een misdaad-vrij leven te gaan leiden."

D66'er Gerard Schouw voegt daar aan toe:

"Dit is een beetje symboolpolitiek van staatssecretaris Teeven, want ja, wij zeggen 'van een kale kip valt niet te plukken'."

Leuk bedacht, die antwoorden, maar ze snijden weinig hout. 11.000 euro schuld is helemaal niet veel; kijk eens naar wat oud-studenten terug hebben te betalen aan de staat. Als ze de tijd krijgen om die schuld af te lossen hoeven ex-gevangenen zich nergens zorgen over te maken.
Daar komt bij dat gevangenen helemaal niet in alle gevallen 'kale kippen' zijn. Vaak hebben ze mooie televisies thuis staan, computers, spelcomputers, een auto, en ga zo maar door. Die kan de staat allemaal afpakken en verkopen om daar de schuld van de gevangen mee af te lossen. Indien het geval wil dat de gevangene in kwestie dat soort voorwerpen niet in zijn bezit heeft geldt natuurlijk dat hij na zijn gevangenschap aan het werk zal moeten gaan. Zoals PVV-Kamerlid Lilian Helder gisteravond al zei, "bij een kale kip groeien ook nog weleens veertjes."
Een prima idee dus van staatssecretaris Teeven. Het enige minpuntje is dat het bedrag veel te laag is. 16 euro per dag slaat volstrekt nergens op. Zoals PowNed (zie link) gisteren al duidelijk maakte: de gevangenis is daarmee één van de goedkoopste hotels van Nederland. Ook een huis huren is (flink) duurder.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten