Geweldig: door Europese politieactie zijn er 25.000 historische kunstobjecten in beslag genomen

Geen categoriejul 05 2018, 12:00
Kunst is een van de grote pilaren van beschaving. Voor mijzelf doet het altijd een beetje pijn als ik klassieke kunst verloren zie gaan. Een voorbeeld zijn de tempels en beelden die IS kapot maakte een aantal jaar geleden. Historische kunstwerken en architectonische hoogstandjes zijn in veel opzichten belangrijker dan mensen. Ze hebben ook vaak vele generaties meegemaakt en overleefd.
Daarom was ik ook zo blij dat door een grootschalige politieactie er 25.000 terug zijn gevorderd van criminele organisaties.

Om wat voor vondsten het precies gaat, is niet bekendgemaakt, maar de politie in de betrokken landen heeft foto's vrijgegeven van overblijfselen van beelden. Verder zijn zo'n 1500 apparaten in beslag genomen die de bende gebruikte om de archeologische vondsten te ontvreemden. Het gaat volgens Europol onder meer om metaaldetectors.

Bij de actie tegen de bende waren 250 agenten betrokken die gisternacht in Italië, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk invallen hebben gedaan. 23 mensen zijn gearresteerd. De Europese actie volgt op een onderzoek van vier jaar door de Italiaanse autoriteiten. Die werden daarbij ondersteund door de politie in de andere landen.

Het Europese onderzoek wordt door de politieorganisatie gezien als een van de grootste onderzoeken ooit naar diefstal van archeologische opgravingen in Italië. "Handen af van ons erfgoed!", twitterde de politieorganisatie.

Heel goed hoor, politieorganisatie! Meer dan 40 miljoen euro aan waarden geconfisqueerd. Ik vraag mij nu af wat ze ermee gaan doen en aan wie al die kunstwerken toebehoren, zitten er Nederlandse stukken bij? Enfin, het heeft een intense complexe samenwerking moeten zijn om zoiets groots binnen te halen. Allemaal voor het goede doel!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten