Gezinnen steeds vaker huismoederloos

Gezinnen steeds vaker huismoederloos

Nederlandse vrouwen verkiezen steeds vaker de arbeidsmarkt boven het huishouden of full-time moederschap. Het aantal vrouwen dat huismoeder is, halveerde de afgelopen tien jaar.

Volgens cijfers van het CBS waren er in 2001 nog 755.000 vrouwen die geen baan hadden, omdat ze liever huiselijke taken op zich namen. In 2010 was dat aantal gedaald tot 318.000.

Volgens het CBS is de belangrijkste oorzaak van de afname het gestegen opleidingsniveau van vrouwen. Die trend zou zich wel eens door kunnen zetten, want vrouwen geven ook als voornaamste studie of opleiding aan om nu niet te werken. Voorheen was dat de zorg voor het gezin.

Misschien moet het CBS als verklarende factor ook het Nederlandse overheidsbeleid noemen, dat huisvrouwen de arbeidsmarkt opjaagt. Velen zullen nu gedwongen zijn extra opleidingen te volgen om een kans te maken op de arbeidsmarkt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer