'Gezonde' roker klaagt de tabaksindustrie aan voor 'veroorzaken van verslaving en mishandeling'

'Gezonde' roker klaagt de tabaksindustrie aan voor 'veroorzaken van verslaving en mishandeling'

Een jonge vrouw, Charlotte Pelt, wil aangifte doen tegen vier grote tabaksproducten in Nederland. Ze vindt dat de producten haar en andere rokers 'mishandelt'.

,,Ik vind het niet mijn schuld dat ik verslaafd ben,’’ zegt de studente rechtsgeleerdheid. ,,Als je jong bent, ben je helemaal niet bezig met de gevolgen van wat je doet. Ik ben op een schoolfeest begonnen, toen was ik 14 of zo. Veel oudere leerlingen rookten al. Vanaf mijn 15de begon ik echt regelmatig te roken. Pas jaren later kom je erachter dat mensen longkanker krijgen en waardoor. Toen rookte ik al jaren. Dat is wat de rookindustrie wil: jonge mensen verslaafd maken. Om geld te verdienen. Dat is zo naar. Ik hoop dat meer gewone rokers gaan inzien wat ze is aangedaan.’’

Natuurlijk, ik begrijp het heel erg goed dat roken verslavend is en ik zie dagelijks mensen die hun schouders opsteken en zeggen: 'Tja, ik ben nu eenmaal verslaafd, ik heb het gewoon nodig.' Ik rook ook weleens een sigaret en vroeger ook een pakje per paar dagen, maar toch heb ik het drastisch te weten verminderen en rook ik soms weken niet.

Betekent mijn verhaal dat ik een hele stoere goede jongeman ben en er applaus moet komen? Tja, als ik Pelt moet geloven wel. Dan is het blijkbaar zo verslavend dat je een hele industrie met de sigaret in de hand moet gaan aanklagen.

Mijn verhaal is niet representatief voor hoe makkelijk of hoe moeilijk het is of kan zijn. Voor de ene persoon is het meer verslavend dan voor iemand anders. Het vergt an sich wel een beetje daadkracht en discipline. Talloze voorbeelden om mij heen en om anderen laten zien dat zelfs de meest fervente roker nog kan stoppen.

Ter kwader trouw handelen en alle schuld maar buiten jezelf plaatsen, dat vind ik te makkelijk. Vind ik het dan niet erg dat er mensen longkanker krijgen door roken? Natuurlijk wel, het is verschrikkelijk. Het neemt niet weg dat je als persoon zelf nog de keuze hebt om er iets aan te willen doen. Een rookverslaving is niet zo dat gelijk ALLE controle weg is gevloeid. Maak mensen meer bewust wat er gebeurt met roken en laat het dan aan henzelf over. Genoeg mensen die dondersgoed weten waar ze mee bezig zijn.

Wat vindt Charlotte Pelt daarvan?

Met dat laatste worstelt Charlotte Pelt al jaren. De sigaret is een vast ritueel in haar leven geworden. ’s Ochtends wakker worden met koffie ‘en een peuk’. Wachten op het station ‘met een peuk’. Lopen naar de universiteit ‘met een peuk’. ,,Ik baal er van. Je wéét dat het smerig is en dat het je niks brengt. Ik bedoel: van een drankje word je nog aangeschoten en van een blowtje word je high, maar van een sigaret…? Ik denk zelfs nu als ik met jou praat, dat ik kan stoppen wanneer ik wil, maar ik kom er niet vanaf.''

Als je dit gaat doen, wees dan ook gelijk consequent en laten we elk bedrijf gaan aanklagen die iets verslavend verkoopt, zoals snoepproducenten en frisdrankproducten. Laten we onze eigen verantwoordelijkheid dan maar helemaal de prullenbak ingooien.

Lees meer over:
drugs Tabak drank roken Controle

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties