Go België! Belgisch leger geeft unieke beelden vrij van onderschepping Russische bommenwerpers

Go België! Belgisch leger geeft unieke beelden vrij van onderschepping Russische bommenwerpers

Vladimir Poetin wilde even laten zien dat hij de baas is in Europa. Onze zuiderburen dachten daar anders over.

Op maandag onderschepten twee Belgische F16's niet één, maar twee Russische bommenwerpers die in de richting van het Verenigd Koninkrijk vlogen. Het was natuurlijk de bedoeling dat zij het Verenigd Koninkrijk even zouden intimideren.

Gelukkig liep dat net wat anders. België liet twee F16's opstijgen, die vervolgens de achtervolging inzetten op de Russische bommenwerpers. De twee F16's werden pas teruggeroepen toen de Britse luchtmacht het stokje overnam van de Belgen.

De beelden kunnen hier bekeken worden.

Het moge duidelijk zijn waarom Poetin dit doet: hij is bezig de Koude Oorlog nieuw leven in te blazen. Of, vanuit zijn perspectief: hij voelt zich zo bedreigd door de opmars van de EU en de NAVO in Oost-Europa dat hij West-Europa een koekje van eigen deeg denkt te moeten geven. Deze bommenwerpers worden vooruit gestuurd in een poging om het Westen te intimideren en ze duidelijk te maken dat ze Oost-Europa 'met rust' moeten laten; dat dit deel van Europa onder de Russische invloedssfeer valt en dat wij dat maar te accepteren hebben. Of anders.

Natuurlijk kan het Westen op zijn beurt dat niet zomaar tolereren. Rusland ziet zichzelf als De Grote Leider in zijn regio, maar daar hoeven wij het niet mee eens te zijn -- niet als dat onze belangen niet dient, tenminste. Tegelijkertijd geldt natuurlijk wel dat we begrip moeten hebben voor de Russische positie, die immers niet zomaar uit het niets komt. We hebben het hier over een eeuwenlang beleid van Russische leiders, van de tsaren tot de communisten én, jawel, tot Poetin zelf.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties