Griekenland doet nieuw voorstel; Europa niet onder de indruk

Geen categoriejul 01 2015, 13:11
De Grieken hebben een nieuwe handreiking gedaan aan de Europese Unie, maar met name Duitsland is er niet van onder de indruk.
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zegt "geen basis" te zien om toch weer met Griekenland om de tafel te gaan zitten nadat de EU een nieuw aanbod heeft gekregen van premier Tsipras. De minister vindt het nieuwe voorstel weinig indrukwekkend.
De Volkskrant heeft gesproken met bronnen in Brussel, en ook die lijken niet van zins om pas op de plaats te maken:
EU-bronnen stellen tegenover persbureau ANP dat het er nu op lijkt dat de Grieken alles accepteren, maar de wijzigingen die ze willen zijn een duidelijk afzwakking van de voorstellen. Bovendien is het programma verlopen en kan het niet meer worden verlengd. 'De toezeggingen zijn welkom, evenals de bereidheid van de Grieken om te onderhandelen, maar we zijn er nog lang niet.'
Het tweede reddingspakket is ondertussen verlopen, wat inhoudt dat Griekenland een nieuw reddingspakket moet aanvragen. Helaas voor Athene is dat behoorlijk tijdrovend én kunnen de andere Europese landen daar zwaardere eisen aan stellen. De verwachting is dat ze dat inderdaad zullen doen. Dat zal het nóg lastiger voor Tsipras maken om ermee akkoord te gaan; hij beloofde zijn kiezers eerder immers dat hij dat niet zou doen.
Daar komt bij dat de overige eurolanden weinig fiducie hebben in het Griekse referendum dat zondag gehouden zal worden. Dit komt niet alleen doordat Tsipras dat referendum wil houden - Europa is daar niet blij mee - maar ook omdat hij de Griekse kiezer nadrukkelijk heeft geadviseerd om 'nee' te stemmen. Voor de premier betekent dit in zijn ogen dat hij sterker staat in Europa als hij de voorwaarden afkeurt, terwijl het voor Europa betekent dat hij nog steeds rebelleert en alleen maar geïnteresseerd is in gratis geld.
Ondertussen heeft het er alle schijn van dat Tsipras zijn nieuwe verzoek vooral indiende omdat hij zo hoopte dat het tweede reddingspakket op het nippertje door zou worden gezet. Dat is niet gebeurd. De kans dat de EU zijn voorwaarden accepteert om een heel nieuw steunpakket te beginnen is nagenoeg nihil, aldus experts en verschillende correspondenten van grote media in Brussel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten