Griekenland stevent opnieuw af op faillisement

Geen categorieokt 05 2014, 14:00
Alle seinen staan inmiddels weer op felrood voor Griekenland: als het land geen 43 miljard euro in de komende 15 maanden krijgt, zal het Griekse schip kapseizen. Met alle gevolgen van dien.
De ogen van de wereld zijn momenteel gericht op Irak en Syrië. Wellicht ook nog op Oekraïne, Israël en Hong Kong maar dan houdt het wel zo'n beetje op. We lijken momenteel dus te missen dat veel dichterbij huis zich óók een tragedie voordoet, waarvan de repercussies ons potentieel veel harder kunnen raken.
Ik heb het over Griekenland. We hebben al een tijdje niks meer over dat land gehoord, omdat de colonne spindoctors van de EU enige maanden vrij effectief is geweest in het neerzetten van de mythe dat alles er inmiddels koek en ei was, en we ons niet meer hoeven druk te maken om Athene en omstreken. Geen nieuwe leningen, geen nieuwe lijken in de kast. Griekenland zit weer op de weg naar boven, alle schulden zullen worden afbetaald en daarna is het weer rozengeur en maneschijn.
Helaas zal je ooit moeten wakker worden uit een zoete droom, en het moment dat de wereld weer móét erkennen dat Griekenland insolvent is, lijkt bijzonder snel te komen. Kredietbeoordelaars zijn langzaamaan weer van hun optimisme aan het genezen en schotelen ons steeds pessimistischere scenario's voor. Zoals S&P:

Remember Greece: the country that in 2010 launched Europe's sovereign solvency crisis and the ECB's own helpless attempts at intervention, which later was "saved", only to default shortly thereafter [...]? Well, the country which at last count was doing ok, is about to not be ok. Because according to none other than S&P, at some point over the next 15 months, Greek debt is about to be in default when the country is no longer able to cover its financing needs. In other words, back to square one.

[...] As for Greece, it appears that suddenly the idyllic image of its recovery is about to be torn to shreds and the Syntagma riotcam will have to come out of hibernation.

U leest het inderdaad goed. Binnenkort opnieuw te aanschouwen bij een economie en een politiek bij u in de buurt: de eurocrisis, back with a vengeance. En uiteraard alles wat daarbij komt kijken. Nieuwe miljardenleningen, nieuwe schuldsaneringen. Kortom: meer Nederlands geld in een bodemloze Griekse put en een Europese Unie die van de crisis handig gebruik maakt door diens macht te vergroten ten koste van de natiestaten. Want reken er met onze huidige machtshebbers maar op dat het wederom geen optie is van de euro af te stappen en/of Griekenland uit de muntunie te gooien.
Kortom: bereid u dus maar alvast voor. Tussen Kerst en Pasen zal het allemaal wel weer opnieuw losgaan met Griekenland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten