Griekenland vandaag: lege pinautomaten en onzekere toekomst

Geen categoriejun 28 2015, 8:03
De bevolking neemt dit weekend al een voorschot op de onzekere financiële toekomst van het mediterraanse land.
Terwijl de eurogroep gisteren bekendmaakte dat er geen nieuw programma voor Griekenland komt, hebben veel Grieken uit angst voor de toekomst hun geld van de bank gehaald. Niet alleen ontstonden er overal in het land lange rijen voor pinautomaten, maar ook is er op veel plekken geen euro meer uit de muur te halen. In totaal hebben gisteren meer dan 2000 pinautomaten in ieder geval een gedeelte van de dag leeggestaan:
Al ruim een derde van de Griekse pinautomaten is leeggehaald. Grieken halen massaal hun geld van de bank, vandaag bij elkaar al ongeveer 600 miljoen euro.
De automaten worden bijgevuld, maar dat duurt steeds een aanzienlijke tijd. Daardoor staan er flinke rijen voor de automaten. De banken en centrale bank proberen te zorgen voor een stabiele geldtoevoer naar de automaten. Dat laten bronnen in de bankenwereld weten.
Toch lijkt dat premier Tsipras niet te deren. Hij loodste gisternacht zijn referendumvoorstel door het Griekse parlement, en maakte zijn voorstel tot een volksraadpleging daarmee definitief. Varoufakis en hij gaven aan dat in het geval het Griekse volk het voorstel van de Europese instituties afwijzen, er in hun optiek een veel betere onderhandelingspositie ontstaat:
https://twitter.com/tsipras_eu/status/614936803603316736
Of dat ook zo is valt te bezien. Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem geeft in ieder geval aan dat de deur 'op een kier' staat als de Grieken wensen terug te keren naar de onderhandelingstafel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten