Grieks parlement steunt EU-noodpakket, straatrellen in Athene

Grieks parlement steunt EU-noodpakket, straatrellen in Athene

Het Griekse parlement heeft met grote meerderheid ingestemd met het voorgestelde finaniciële noodpakket dat een Grexit uit de eurozone moet voorkomen.

Vannacht vond de stemming plaats in het parlement. Zoals verwacht werd het noodpakket gesteund door oppositiepartijen die pro-EU zijn, terwijl 40 leden van Tsipras' eigen Syriza-partij tegen de maatregelen stemden. Voorwaarden voor het noodpakket zijn onder meer belastingverhogingen, bezuinigingen en de privatisering van Griekse staatsbedrijven. In ruil hiervoor krijgt Griekenland 86 miljard euro extra steun uit het ESM-noodfonds om het ineenstorten van de Griekse economie en een Grexit te voorkomen.

Veel Syriza-parlementariërs keerden zich fel tegen de bezuinigingen en privatiseringen die onderdeel zijn van het plan, en zien Tsipras' steun aan het pakket als verraad. Yanis Varoufakis, de voormalige Griekse minister van financiën die opstapte voordat de hernieuwde onderhandelingen tussen Griekenland en de Eurogroep begonnen, was één van de meest prominente linkse tegenstanders van Tsipras. Op zijn eigen website betitelt hij het akkoord als de "overgave van Griekenland".

Terwijl er in het parlement werd gedebatteerd over het noodpakket, vonden buiten op straat in Athene hevige rellen plaats tussen de politie en linkse demonstranten die protesteerden tegen de EU-maatregelen. Anarchistische betogers droegen spandoeken met zich mee en bekogelden de politie met stenen en brandbommen. De oproerpolitie zette zelfs traangas in om de demonstraties te beëindigen, maar deze gingen door tot in de vroege ochtend.

De precieze details van hoe het noodgeld voor Griekenland precies besteed moet worden, zullen in de komende weken worden uitgehamerd. Voor nu zal er een noodlening van zo'n 7 miljard euro voor Griekenland komen om de tijd te overbruggen totdat het eigenlijke noodpakket in werking zal treden. Wel wordt van Griekenland verwacht dat het land vandaag al begint met de implementatie van de afgesproken maatregelen.

Bekijk hier een video van de rellen in Athene vannacht:

[video width="1920" height="1080" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/07/Greek-Riot-Police-beating-up-a-defenseless-protester-15-July-2015-1080p.mp4"][/video]

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties