Griekse premier: als Griekenland gaat, volgen Italië en Spanje

Geen categoriejun 09 2015, 14:00
"Het zou het begin van het einde van de eurozone zijn."
De Griekse premier Alexis Tsipras waarschuwt de Europese Unie dat een Griekse uittreding weleens kon resulteren in het opbreken van de eurozone. In zijn ogen is de kans dan namelijk groot dat Italië en Spanje hetzelfde lot zullen ondergaan:
"Het zou het begin van het einde van de eurozone zijn. Als Griekenland failliet gaat, zullen de markten onmiddellijk op zoek gaan naar de volgende. Als de onderhandelingen stuklopen, zijn de kosten voor Europese belastingbetalers enorm."
Critici van Griekenland - en het huidige beleid ten opzichte van Griekenland - zullen daar tegenover stellen dat de Grieken de Europese belastingbetaler al miljarden hebben gekost en dat het met de dag onwaarschijnlijker lijkt dat lidstaten de gegeven 'hulpleningen' ooit terug zullen krijgen.
Tsipras zegt verder dat het wat hem betreft wel degelijk mogelijk is om goede afspraken te maken met internationale schuldeisers, maar dat zij bepaalde voorwaarden dan los moeten laten. Eén daarvan is een verlaging van de pensioenen. Tsiraps' partij Syriza ziet daar niets in en beloofde kiezers zelfs dat ze daar nooit mee akkoord zou gaan.
De premier heeft morgen waarschijnlijk een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. De verschillende kampen in Europa - waarvan tenminste één het niet zo erg zal vinden als Griekenland de euro verlaat - proberen dan alsnog een compromis met elkaar te sluiten. Als dat niet lukt is de kans groot dat Griekenland de komende weken en maanden naar Rusland kijkt voor steun. Dat zou voor een fundamenteel andere machtsverhouding in Zuidoost-Europa zorgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten