GroenLinks-Kamerlid lekte geheime informatie over ombudsman

Geen categoriejun 26 2014, 15:14
'Linda Voortman moet worden geschorst.'
Toen de NOS het vertrouwelijke lijstje in handen kreeg van kandidaten voor de functie van Nationale ombudsman kondigde Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg aan dat er een groot, diepgravend onderzoek zou komen naar de bron. Vandaag bericht Elsevier dat het lek gevonden is: Linda Voortman, Kamerlid voor GroenLinks en degene die het verzet leidde tegen Guido van Woerkom.
Deze dame is niet alleen Kamerlid voor GroenLinks maar ook nog eens degene die het verzet leidde tegen de benoeming van Van Woerkom omdat hij in het verleden enkele onaardige dingen had gezet (volgens politiekcorrect Nederland dan) over Marokkaanse taxi-chauffeurs.
Woensdag gaf de Kamer de Rijksrecherche opdracht om de boel te onderzoeken. Vandaag is de zaak volgens Elsevier dus al opgelost.
Toch is er een 'maar'. Voortman ontkent publiekelijk dat ze het lek is. Ze zegt het goed te vinden dat er 'een onderzoek komt' en hoopt dat de zaak zo snel mogelijk wordt opgelost.
De informatie over mogelijke toekomstige ombudsmannen (of -vrouwen) was geheim. Kamerleden mochten het lijstje bekijken, maar alleen als ze er niets over zouden zeggen. Voortman was één van die mensen.
Als blijkt dat ze nu liegt en de bron wel was kan ze voor een maand worden geschorst en voor de rest van de zittingsperiode worden uitgesloten van het inzien van vertrouwelijke stukken. Aangezien Voortman in dit scenario geheime informatie gebruikte om een goedkoop politiek spel te spelen is zo'n straf meer dan gepast.
Indien schuldig moet deze dame een paria worden in het parlement. In dat geval moet het onmogelijk voor haar worden gemaakt om vertrouwelijke stukken in te zien én dient ze een maandlang te worden geweerd uit het parlement; niet alleen omdat ze geen geheime informatie hoort te lekken, maar ook nog eens omdat ze dat puur en alleen deed om goedkope politieke spelletjes te spelen.
UPDATE
Voortman heeft een schorsing van een maand gekregen. Volgens mevrouw zelf en haar fractievoorzitter Bram van Ojik heeft ze de namen niet gelekt aan de media, maar wél aan de media.
Het meest idiote hieraan? Ze krijgt gewoon doorbetaald.
Belachelijk. Dit is niet eens bijna acceptabel. Gelukkig is er het onderzoek nog van de Rijksrecherche. Als die erachter komt wie de lekker naar de NOS is (goh, wie zou dat nou toch zijn?) kon diegene weleens een veel langere schorsing tegemoet zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten