GroenLinks wil Volkswagens verbieden

GroenLinks wil Volkswagens verbieden

Fractievoorzitter Jesse Klaver eist radicale maatregelen van het kabinet.

Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks, pleit voor een totaalverbod op de verkoop van nieuwe Volkswagens. Vorige week werd bekend dat veel Volkswagen-diesels beschikken over geheime software die ontworpen is om emissietesten te misleiden en op die manier milieu-eisen te omzeilen.

Klaver wil met die maatregel aan Volkswagen "laten zien dat ze er niet mee wegkomen". Tevens meent de groene leider dat Volkswagen alle eventuele belastingvoordelen die onterecht zijn ontvangen, moet terugbetalen:

"Ik wil dat het kabinet grondig onderzoekt in welke gevallen auto’s ten onrechte fiscaal zijn gesubsidieerd. Het kabinet moet belastingvoordelen die ten onrechte zijn toegekend aan bepaalde auto’s verhalen op de autofabrikanten. GroenLinks is een groot voorstander van fiscaal stimuleren van duurzaamheid, maar als grote multinationals daar bewust misbruik van maken dan moeten ze keihard worden aangepakt."

In Zwitserland werd deze week al besloten om de verkoop van alle dieselauto's van de Volkswagengroep (dus ook Seats en Audi's) stil te leggen. Het lijkt er echter op dat Klaver niet alleen de verkoop van diesels, maar van alle nieuwe Volkswagens wil verbieden.

Volgende week zal Klaver met staatssecretaris Wiebes van Financiën en Wilma Mansveld van Verkeer in debat gaan over zijn Volkwagenplannen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties