Groot-Brittannië wil 'radicale islamitische gevangen' segregeren

Geen categoriesep 07 2015, 13:00
De Britse autoriteiten maken zich ernstig zorgen om de invloed van radicale moslims in het gevangeniswezen.
Britse experts zeggen dat radicale moslims die veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf gesegregeerd moeten worden in eigen afdelingen. Dat zegt de Quilliam ­Foundation, een Britse denktank (geleid door moslims) die het radicalisme actief bestrijdt.
De denktank is ervan overtuigd dat dit de enige manier is om te voorkomen dat gevangen jihadisten hun radicale denkbeelden verspreiden onder niet-extremistische gevangenen (die de islam aanhangen). Om te beginnen wil de Quilliam Foundation dat er een experiment wordt uitgevoerd in de gevangenis van Whitemoor. In die is 51 procent van de gevangenen islamitisch. De Quilliam Foundation gelooft dat een deel van de ingezetenen vatbaar is voor de boodschap van de Radicale Islam. Men wil dus voorkomen dat deze vatbaarheid daadwerkelijk geëxploiteerd wordt door extremisten die ook vastzitten.
Als het experiment goed uitpakt wil de Quilliam Foundation dat de speciale 'gevangenisvleugels' ook worden opgezet in andere gevangenissen.
Jonathan Russell van de Quilliam Foundation legt uit:
"Het is de enige manier om de radicalisering van andere ingezetenen te voorkomen."
Het plan van de Quilliam Foundation komt op het moment dat bekend werd dat er 12,328 moslims vastzitten in Britse gevangenissen. Ter vergelijking: in 1997 ging het nog om 3,681 islamitische individuen. Dat is een toename van 234 procent.
Hieronder een bijzonder interessant gesprek met Maajid Nawaz, grondlegger van de Quilliam Foundation. Maajid was in het verleden zelf een overtuigde extremist, maar zag het licht uiteindelijk en keerde zich actief tegen de Radicale Islam. Daarmee werd hij niet alleen een prominent doelwit voor terroristen, maar - in de ogen van veel anderen - ook een echte held.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten