Grutjes! Warmtepompen en windmolens zorgen voor steeds meer overlast

Geen categorieaug 03 2019, 14:00
Verrassend is het niet: slapeloosheid, stress, vermoeidheid en andere effecten van overlast, komen steeds meer voor door warmtepompen en windmolens. Dat zeggen geluidsexperts in de Telegraaf.
Warmtepompen produceren kennelijk een constante toon op 50 hertz, wat klinkt als een zeer lage brom. Wie wel eens in Spanje, Portugal of Turkije heeft gelopen door de straten van een drukke stad, heeft een aardig referentiekader. Daar zie je steegjes en zijkanten van gebouwen helemaal volgebouwd met brommende airconditioners. Warmtepompen lijken eenzelfde effect teweeg te brengen.
En dan natuurlijk de windmolen, ook zo'n kreng. Transformatorstations die eraan gekoppeld zijn brommen ook. En dan laten we de overlast qua horizonvervuiling en dooie vogels dit keer nog buiten beschouwing. En gaat het nou om een handjevol mensen die hier last van heeft? Nee!

"Volgens onderzoek van het RIVM ervaart 8,1% van de bevolking enige hinder door laagfrequent geluid. Dat zijn 1,3 miljoen mensen. Daarnaast heeft 2,2% grote last. Oftewel 340.000 Nederlanders. Van der Plas: „Dat zijn gigantische aantallen.” Zijn eigen ervaring beschrijft hij als volgt: „Het is alsof ik dag en nacht in een draaiende wasmachine woon.""

Het is een kwestie van tijd voor dit aantal mensen fors toe zal nemen. Kun je straks naast het isoleren van je huis ook geluidsisolatie rondom die klote pomp gaan installeren, zo wordt verplicht deugen nóg duurder!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten