Haatimam Fawaz Jneid moet kappen met illegale moskee in boekwinkeltje. Alweer.

Haatimam Fawaz Jneid moet kappen met illegale moskee in boekwinkeltje. Alweer.

De gemeente Den Haag is het weer eens zat. 'Haatimam' Fawaz Jneid moet stoppen met zijn illegale moskee die hij runt in een boekwinkeltje.

Dat maakten onder andere de Telegraaf, NOS en Elsevier gisteren bekend. Burgemeester Pauline Krikke (VVD) heeft afgelopen donderdag een briefje geschreven aan de stichting Qanitoen. Daarin heeft ze gezegd dat Fawaz Jneid binnen tien dagen moet stoppen met de illegale activiteiten in het pand aan de Cillierstraat in Transvaal.

De illegale moskee komt niet als verrassing. Al eerder probeerde Jneid voet aan de grond te krijgen bij de gemeente voor zijn moskee in dat pand. In 2016 vroeg de stichting Qanitoen, waar Fawaz Jneid onder opereert, bij de gemeente al toestemming aan om een gebedshuis op te richten op die plek. Voormalig burgemeester Jozias van Aartsen wees dat resoluut van de hand. Dat hij daarvoor de bestemmingsplan-kaart trok vind ik persoonlijk zwak. In het pand mogen namelijk alleen bedrijfsactiviteiten uitgevoerd worden. Dus opende de stichting Qanitoen een boekwinkeltje. Tja, dan is het legaal, nietwaar? En dat is dus de wortel geweest van de problemen die nu nog spelen. Als Van Aartsen nu gewoon had gezegd: "Opgehoepeld, wij willen niet dat jullie verderfelijke gedachtegoed op welke manier dan ook verspreid wordt.", dan was het punt duidelijk geweest. Nu is de kern niet duidelijk gemaakt en heeft Den Haag zich achter een juridische muur (bestemmingsplan) verschanst.

Van Aartsen liet een camera op het pand gericht plaatsen om in de gaten te houden of het boekwinkeltje wel echt een boekwinkeltje was en geen moskee. Helaas. Alle goede bedoelingen ten spijt, meldden buurtbewoners dat er op vrijdagen mannen met opgerolde kleedjes naar binnen wandelden.

Nu pakt dus Pauline Krikke het dossier weer op. Jammer, weer onder hetzelfde slappe vlaggetje: het bestemmingsplan. Krikke: ‘Een dergelijk gebruik, ook niet als nevenactiviteit, is dus niet toegestaan.’

Zeg toch gewoon waar het op staat, Pauline! Fawaz Jneid werd in 2014 al verbannen uit de op zich al omstreden salafistische haathut As-Soennah in Den Haag. Als hij daar al niet welkom is, waarom dan überhaupt ergens anders in Nederland? Het is in principe goed dat Den Haag weer actie onderneemt. Wat daarbij heel jammer is, is dat ze gewoon het hart van de zaak niet benoemen. Ik denk dat op deze manier de acties van Krikke en Den Haag niet veel succes hebben. Volgende week staat hij in een halal-slagerij te preken. En dan die week, na een volgende procedure op grond van de APV, misschien wel in een thuisbibliotheek. Wie zal het zeggen? Niemand, als Den Haag niet gewoon heel duidelijk maakt dat het om de INHOUD gaat en niet om de vorm.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties