Haha! Asscher dreigde de hele zomer, maar is uiteindelijk tevreden met een vage belofte

Geen categorieaug 31 2017, 13:00
Want ach, meneer durft het kabinet eigenlijk toch niet op te blazen.
Hilarischer dan dit wordt het niet. De PvdA en VVD hebben dus een deal met elkaar gesloten over lerarensalarissen. Je vraagt je dan af wat die deal precies behelst? Asscher eiste duidelijke cijfers, keiharde afspraken.
Nou, zei de VVD, wat we kunnen doen is dit: wij zeggen toe dat we een "substantieel bedrag" gaan reserveren voor een salarisverhoging voor leraren en jullie zetten je handtekening daaronder. Wil je niet meespelen, jammer dan, dan is het gewoon einde kabinet.
En wat deed Asscher? Juist, die ging meteen overstag. Want als puntje bij paaltje komt is meneer de PvdA-leider namelijk een watje eersteklas. En nog eens principeloos ook.

Asschers verdedigde zijn ommezwaai als volgt: het geld voor de leraren is voor de PvdA het belangrijkste. „We gaan het niet omwille van de tijd laten mislukken.” Hij weet nu zeker dat de andere partijen hun woord zullen houden. Bovendien, zo zeggen ze bij de PvdA, is wel degelijk iets vastgelegd in de begroting: een ‘procestekstje’ dat zegt dat er later over het geld besloten gaat worden.

De kleine lettertjes van de overeenkomst zijn, zoals altijd, het belangrijkst. Zo weigerde Rutte gisteren het woord "garantie" in de mond te nemen. In plaats daarvan had hij het over een "inspanningsbelofte," wat in de politiek natuurlijk betekent dat als anderen er niet aan willen hij het meteen in de prullenbak zal gooien. Ook had hij het steevast over "arbeidsvoorwaarden" in plaats van over "salarissen." Dat geeft het nieuwe kabinet natuurlijk alle ruimte om iets anders -- minder kostbaars -- te 'geven' aan docenten.
Lachwekkend, natuurlijk, maar ook tekenend voor de PvdA van 2017. De partij is machteloos. Ja, Asscher en co zitten nog in het kabinet, maar dat is slechts een zaak van weken. Daarna is het over en uit voor de sociaaldemocraten: dan zitten ze opeens met 9 man in de oppositie en hebben ze helemaal niets meer in te brengen. Hun enige hoop is dat ze, door lief te zijn voor de VVD en diens formatiepartners, daar de komende jaren iets voor terugkrijgen. Daarom zette Asscher niet door.
En zo is de rol van de PvdA in de binnenlandse politiek dus al uitgespeeld. Asscher mag zich nog even vice-premier noemen, maar dat is het dan wel. Voor de rest is zijn partij volstrekt irrelevant... en wordt de PvdA door letterlijk iedereen uitgelachen. Ja, ook door de ChristenUnie, wat toch een partij is die met nóg minder zetels in de Kamer zit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten