Halbe Zijlstra geeft toe: hij loog jarenlang over een 'ontmoeting' met Vladimir Poetin

Geen categoriefeb 12 2018, 9:00
De minister verspreidde jarenlang nepnieuws.
Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra heeft iedereen jarenlang voorgelogen over een zogenaamde ontmoeting met Vladimir Poetin. Volgens Zijlstra was hij in 2006 aanwezig op een bijeenkomst met de Russische president in diens buitenhuis. Nou, daar klopt dus niets van.
Premier Rutte, meldt de Volkskrant, is hier al enkele weken van op de hoogte, maar heeft er geen conclusies aan verbonden.
En eigenlijk is dat onbegrijpelijk. Zijlstra heeft namelijk niet alleen tien jaar lang volgehouden dat hij Poetin ontmoette in 2006, maar ook dat Poetin tijdens die ontmoeting aankondigde dat hij het oude 'Groot Rusland' in ere zou herstellen. Zoals hij op een VVD-congres in mei 2016 waarschuwde:

"Ik was begin 2006 aanwezig in de datsja van Vladimir Poetin. Ik was medewerker. Ik was weggestopt achter in het zaaltje waarin het plaatsvond. Maar ik kon heel goed horen wat het antwoord van Vladimir Poetin was op de vraag wat hij verstond onder Groot Rusland. Want Groot Rusland is waar hij naar terug wil. En zijn antwoord was: dat is Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En Kazachstan was nice to have."

Dit is dus een leugen. Of, zoals Zijlstra nu zegt: hij heeft het verhaal "geleend" van een ander. Volgens hem heeft hij dat geheim gehouden, dat hij het niet zélf gehoord heeft, om zijn "bron" te beschermen. "Ik heb toen de keuze gemaakt: oké, dit is een belangrijk geopolitiek verhaal. De implicaties daarvan zijn stevig. Ik heb het verhaal toen naar mijzelf getrokken, om te zorgen dat de persoon die er wel bij was zelf niet de onthullende factor werd. Omdat dit ook implicaties voor hem of zijn bedrijf kon inhouden," aldus Zijlstra.
Die bron zou, aldus de Volkskrant, vrijwel zeker Jeroen van der Veer zijn, topman van Shell (en oud-collega van Zijlstra bij dat bedrijf). Zijlstra wil dat niet bevestigen of ontkennen. Wat hij wél beweert is dat de "inhoud van de boodschap klopt" en dat hij daarom "geen desinformatie heeft verspreid." Hij heeft dus keihard gelogen, maar #nepnieuws? Nee, dat is het niet. Echt niet!
https://twitter.com/tomlouwerse/status/962882684732223488
Hij zegt zelfs dat, als de Russen zijn nepverhaal tegen hem gebruiken, hij zal antwoorden:

"Als ze dat al zouden proberen, dan maak ik meteen de afslag naar de inhoud. Dan zal ik zeggen: wilt u dan ontkennen dat dit verhaal waar is? Ze weten zelf ook donders goed wat er in het hoofd van Poetin omgaat."

Helaas voor Zijlstra is er één klein probleem: Rusland-kenners geloven er geen bal van dat Poetin dit soort uitspraken zou doen tegenover buitenlanders -- en zeker niet tegen buitenlanders met invloed in het Westen.
Slotvraag: gaat Zijlstra's collega in het kabinet, Kajsa Ollongren, hem nu een spreekverbod opleggen omdat hij jarenlang bewust nepnieuws verspreidde?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten