Heb je wel eens een witte plek op je nagel? Dit is wat dat betekent

Geen categoriefeb 20 2016, 9:00
Er gaan veel verhalen rond over wat witte plekken op je nagels nu daadwerkelijk betekenen. Is het goed of slecht voor je gezondheid? En moet je je wel of geen zorgen gaan maken?
Bijna iedereen heeft ze wel eens: witte vlekken op de nagel. En dan niet omdat je bent uitgeschoten met de witte nagellak, want veel mannen zien het ook. Maar wat heeft dat eigenlijk te betekenen? Er gaan veel verhalen rond van mensen die beweren dat dit een teken is van een broze gezondheid. Dat soort verhalen zijn onzin, vertelt dermatoloog Jessica Krant:

"Calciumtekort dat witte plekjes op nagels veroorzaakt is de vaakst voorkomende mythe, gevolgd door een zinktekort. De waarheid is dat de witte plekken vaak voorkomen en geen kwaad kunnen. Ook geven ze geen specifiek vitaminetekort aan."

Hoe mensen dan wel komen aan die mysterieuze witte plekjes? Dr. Andrew Weil legt dat uit:

"Meestal zijn die witte plekken een teken van een bepaalde wond aan de matrix (basis) van je nagels. Tegen de tijd dat de witte plekken zichtbaar zijn (zo'n zes weken na de verwonding) ben je waarschijnlijk al lang vergeten dat je je bezeerd had. Soms komt de wond van een manicure-behandeling die te veel druk heeft gezet op de basis van je nagels."

Weil zegt ook dat in zeer zeldzame gevallen zo'n wit plekje kan aangeven dat je allergisch bent voor nagellak, of een heel kleine infectie hebt gehad.
Hoe dan ook hoeft niemand met witte plekken zich zorgen te maken: je nagels groeien uit, en daarmee ook de witte plek. Heb dus geduld; de plek zal vanzelf weer verdwijnen!
Wanneer moet je je dan wel zorgen maken om je nagels? Nou, als er geen witte, maar hele donkere vlekken ontstaan. Dr. Marsha Gordon legt uit:

"Kijk uit voor donkere plekken. Als je onlangs je hand bezeerd hebt (door, ik noem een zijweg, een autodeur), maak je dan geen zorgen. Maar zo niet, en je ziet een zwarte, bruine of paarse ring op je nagel, dan kan het een teken van huidkanker zijn. Maak dan onmiddellijk een afspraak met je dokter."

Kortom, witte plekken op je nagel: maak je geen zorgen. Zwarte plekken: laat een dokter er naar kijken, tenzij je vingers ergens tussen hebt gekregen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten