Heel goed! Roken op schoolterreinen vanaf zomer 2020 voorbij

Heel goed! Roken op schoolterreinen vanaf zomer 2020 voorbij

Maak het overal illegaal.

Heel goed nieuws: vanaf augustus 2020 moet het bij onderwijsinstellingen helemaal verboden zijn om te roken. Dat rookverbod moet niet alleen ingesteld worden, maar de scholen moeten het ook daadwerkelijk handhaven. Doen ze dat niet, dan moeten ze rekening houden met boetes tot 4.500 euro per overtreding. Met andere woorden, scholen worden dan op dezelfde manier behandeld als horecagelegenheden.

Dat bericht De Volkskrant.

De handhaving van een rookverbod op een schoolplein of campus is de verantwoordelijkheid van een onderwijsinstelling zelf – in principe zeven dagen per week en 24 uur per dag. Dat is de ‘norm’, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in het wettelijke uitvoeringsbesluit dat hij donderdag naar buiten brengt.

Een geweldig besluit. Roken is niet alleen dodelijk, maar tabaksfabrikanten doen er ook nog eens alles aan om rokers verslaafd te maken én te houden. Het zijn feitelijk gewoon moordenaars. Net zoals dat je op scholen een ander niet mag neersteken, moet het ook niet legaal zijn om een ander daar a) te laten meeroken en b) een ander verslaafd te maken en te houden aan een dodelijk product.

In het verleden sprak ik me uit tégen een horecaban, maar dat verzet ben ik onderhand wel te boven. Sterker nog, ik ben hierop totaal gedraaid. Als je sigaretten op de bedoelde manier gebruikt zijn ze dodelijk (of in ieder geval extreem schadelijk). Fabrikanten hebben daar decennialang over gelogen. En, oh ja, daar komt nog eens bij dat ze bewust stoffen hebben toegevoegd die roken nog verslavender maken. Als je al die punten bij elkaar optelt is het volstrekt logisch dat tabak in zijn algemeenheid verboden wordt.

Dat dit stapje na stapje gebeurt, soit. Het liefst zou ik een algemeen verbod zien, overal, maar misschien dat, zeker gezien het feit dat zoveel mensen verslaafd zijn, het beter is om het op te bouwen.

Lees meer over:
Politiek roken

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties