Heldhaftige moeder redt dochter uit handen ISIS

Geen categorienov 18 2014, 12:00
Maar wat nu te doen met het geradicaliseerde kind?
De Nederlandse moeder Monique uit Maastricht heeft met gevaar voor eigen leven haar dochter Aïcha teruggehaald uit Syrië. Het 19-jarige meisje was daar in handen gekomen van ISIS. Hoewel ze in eerste instantie vrijwillig afreisde naar Turkije, om daarna in Syrië te trouwen met de Turks-Nederlandse jihadist Yilmaz, bleek het leven in het islamitische kalifaat toch niet zo geweldig.

In maart wordt het stil. Het laatste bericht dat moeder Monique vervolgens krijgt is van Yilmaz: Aïcha is met een broeder naar Raqqa, de hoofdstad van het door de Islamitische Staat uitgeroepen kalifaat... Een noodkreet van Aïcha bereikt Monique, zegt haar advocate Françoise Landerloo tegen dagblad De Limburger. Ze wil naar huis, maar kan Raqqa niet zonder hulp verlaten.

Het hele verhaal is nog niet bekend, maar het heeft er alle schijn van dat ze mogelijk niet vrijwillig meeging met de andere jihadist. Het kan zomaar zo zijn dat ze Yilmaz wél zag zitten, maar zijn colllega massamoordenaar niet. Wie weet.
Mama Monique is natuurlijk een buitengewoon dappere vrouw, maar helaas betekent dat niet dat Aïcha met open armen verwelkomd moet worden in ons land. Net als de mannen die vechten is zij namelijk een radicale islamiet. Ze heeft weliswaar geen wapen opgepakt, maar ook zij wilde haar leven ten dienste stellen van de jihad. De vraag is nu waarom ze zich heeft bedacht: heeft ze gebroken met de Radicale Islam nu ze gezien heeft waar een extreem-islamitisch kalifaat op neerkomt, of vroeg ze alleen maar om hulp omdat ze haar jihadistische man niet mag?
De ambassade in Turkije werkt er in ieder geval aan om moeder en dochter terug naar Nederland te halen, wat nog een heel karwei is omdat Aïcha geen paspoort heeft. Bij terugkomst moeten de autoriteiten Aïcha onmiddellijk opsluiten en dagenland ondervragen. Misschien dat ze belangrijke informatie kan geven over ISIS... en daarnaast moet worden vastgesteld waarom ze haar moeder om hulp vroeg en of ze het radicale gedachtegoed definitief heeft afgezworen of dat ze er gewoon de voorkeur aan geeft om lekker extremistisch te zijn in Nederland, waar ze haar vriendinnen en luxeleventje niet hoeft te missen.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten