Hellep: Europese Unie gaat ons nóg meer regels opleggen over 'asielzoekers'-opvang

Geen categorienov 29 2017, 21:00
De verschillende landen zijn overeengekomen dat opvang voortaan op een geharmoniseerde wijze moet geschieden.
We gaan weer een beetje soevereiniteit inleveren, deze keer op het toch al extra controversiële punt asielzoekersopvang. Of nouja: 'asielzoekers'-opvang. Mensen die helemaal naar Nederland afreizen voor veiligheid hebben immers overduidelijk andere motieven, maar dat in dit artikel terzijde. Lees maar mee wat er volgens Europa Nu zoal is afgesproken vandaag:

Asielzoekers in de EU moeten overal op dezelfde, passende manier worden opgevangen. De lidstaten moeten vergelijkbare huisvesting en medische zorg bieden, scholing aan minderjarigen en toegang tot de arbeidsmarkt binnen negen maanden na de asielaanvraag.

Dat zijn de EU-landen in Brussel overeengekomen. De nationale overheden mogen asielzoekers met voldoende financiële draagkracht vragen bij te dragen aan de opvang. Minderjarigen horen een voogd toegewezen te krijgen. De geharmoniseerde regels moeten voorkomen dat vluchtelingen op zoek gaan naar een betere opvangplek in een ander land.

Voor ons zal er weinig direct veranderen: vergeleken met andere landen, is onze opvang al meer dan royaal. Asielzoekers krijgen alles wat hun hartje begeert, inclusief gratis onderdak, zorg en onderwijs - in tegenstelling tot Nederlanders die dat allemaal zelf moeten ophoesten. Probleem is echter dat de standaarden in andere landen die tot nu toe minder geneigd waren veel aan opvang uit te geven, omhoog zullen moeten gaan. En wie mag dat uiteindelijk betalen? Precies: iedereen met enige kennis over hoe geldstromen binnen de Europese Unie werken, snapt dat de rekening bij ons terecht zal komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten