Hennis ergert zich aan Rusland

Geen categorienov 14 2014, 16:00
Zo, zo, wordt Den Haag dan eindelijk wakker?
Ziet Den Haag dan eindelijk in dat de de Koude Oorlog deel II is begonnen?

Rusland wordt steeds agressiever en „dat begint te irriteren”. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie vrijdag voorafgaand aan de ministerraad naar aanleiding van het feit dat een Russisch militair transportvliegtuig in het Baltische luchtruim is onderschept.

De Iljoesjin werd twee dagen geleden onderschept door twee Nederlandse F-16's. Normaal gesproken vliegen onze jets natuurlijk niet in de regio, maar nu wel; ze houden daar het Baltische luchtruim in de gaten omdat die staten zelf geen jachtvliegtuigen hebben en zij zich ernstig zorgen maken om Poetins intimidatie. 
Nederland is daar dus om de veiligheid te garanderen van de Baltische staten. En wat blijkt? Poetin is inderdaad bewust bezig om de boel op stelten te zetten. Hij doet er alles aan om buurlanden te intimideren, hopende dat ze zo bang voor hem worden dat ze zich niet langer verzetten tegen zijn imperialistisch beleid.
Het is nauwelijks te bevatten, maar blijkbaar heeft het kabinet langzamerhand ook door dat dit soort wangedrag niet zomaar kan worden geaccepteerd. In diplomatieke kringen zullen Hennis namelijk worden opgevat als een duidelijk, niet misteverstane waarschuwing aan Poetins adres: doe normaal of anders.
De vraag is alleen wat dat "of anders" precies inhoudt. Nederland kan namelijk wel roepen dat het zo niet meer kan en dan wat extra sancties afkondigen samen met andere Europese lidstaten, maar op termijn winnen we daar deze tweede Koude Oorlog niet mee.
Het westen moet op een andere manier omgaan met Rusland dan het tot nu heeft gedaan. Als Poetin werkelijk KO 2.0 wil moeten we hem dat maar geven. Herbouw westerse krijgsmachten, bewaak Oost-Europa, en intimideer er zelf ook maar flink op los. Poetin wil namelijk wel een koude, maar geen hete oorlog; hij weet dat échte chaos zijn eigen land flink gaat kosten. De beste manier om hem in bedwang te houden is dan ook door ferm op te treden en hem ervan te overtuigen dat het westen hem niet vreest.
Heeft Hennis daar de moed voor? Of blijft het bij een opmerking dat Rusland steeds irritanter wordt?
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten