Hennis weigert aftreden bij debat over dodelijk ongeluk in Mali: "Geen politieke vluggertjes!"

Geen categorieokt 03 2017, 19:15
Het debat over het functioneren van minister Hennis naar aanleiding van het omkomen van twee militairen in Mali lijkt na de eerste termijn nog niet te hebben geleid tot het aftreden van de VVD-bewindsvrouwe. In haar inbreng in de eerste termijn van het debat zegt Hennis dat ze nu geen tijd acht voor "politieke vluggertjes".
Heel politiek Den Haag kijkt er al dagen naar uit: het debat over het noodlottige ongeval in Mali waarbij twee Nederlandse militairen om het leven kwamen. Minister Hennis ligt al dagen onder vuur, gezien haar politieke verantwoordelijkheid voor het incident alsmede haar onhandige optreden in de dagen nadat het rapport van de OVV uitkwam waarin de harde conclusies getrokken werden.
Hennis trok het boetekleed wel deels aan: "Ik ben verantwoordelijk. En niet alleen hetgeen waartoe ik tijdens mijn ambtsperiode heb besloten." Maar later leek zij de roep om haar aftreden te veroordelen. Hennis acht dit zelfs respectloos ten opzichte van de slachtoffers en het Defensie-apparaat: "Het rapport van het OVV leent zich niet voor politieke vluggertjes," aldus Hennis in haar verklaring richting de Tweede Kamer. Verder stak de bewindsvrouw een boom op over de 'bijzondere taak' van Defensie, en legde zij uit hoe het zover kon komen dat twee Nederlandse soldaten omkwamen in Mali. Ze ging daarbij in op details zoals de maximumtemperatuur en de 'experiatiedatum' van munitie. Later zelfs ook nog over zonwering. Die details waren allemaal belangrijk voor de "context," vond Hennis.
"Ik praat niets goed, ik bagatelliseer niets," voegde Hennis ook nog toe, om aan te geven dat ze de teksten niet oplas om haar eigen hachje te redden.
De teksten vielen niet goed in de aarde bij de Tweede Kamer, voornamelijk niet bij Raymond Knops (CDA) en Sadet Karabulut (SP). Voornamelijk laatstgenoemde vond het niet kunnen dat de minister gewoon bleef zitten.
Het debat is overigens nog niet voorbij, maar voor nu lijkt Hennis gewoon op haar plaats te willen blijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten