'Herstel' woningmarkt kunstmatig

Geen categoriejul 12 2014, 14:00
Subsidies
Ondanks alle politieke hosanna verhalen over het 'herstel' van de woningmarkt, is de waarheid dat de toename van transacties vooral komt door subsidies van de overheid en 'familieschenkingen'. Zoals bekend heeft de overheid ruimhartig in de belastingbuidel getast om starters te subsidiëren en heeft het -tijdelijk- de voorwaarden voor ouderlijke schenkingen voor onroerend goed versoepeld.
In de eerste helft van dit jaar werd 10 tot 15 procent van het aantal woningverkopen deels gefinancierd met een zogenoemde eigenwoningschenking. Tienduizenden ouders benutten de tijdelijke mogelijkheid hun kinderen tot 100 duizend euro belastingvrij te schenken voor de aankoop van een woning of de aflossing van hun hypotheek.
Deze grootschalige financiële bijstand aan huizenkopers leidt volgens notarissen en makelaars tot een groter aantal transacties. Potentiële kopers die niet genoeg kunnen lenen bij de bank, of die vanwege een restschuld niet kunnen verhuizen, komen dankzij die 'noodhulp' in beweging. Dit heeft natuurlijk niets te maken met een echt herstel van de woningmarkt. Het is kunstmatig gecreëerde vraag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten