Het gaat los: Paul Manafort, voormalige campagnechef van Trump, gearresteerd voor fraude en samenzwering tegen VS

Het gaat los: Paul Manafort, voormalige campagnechef van Trump, gearresteerd voor fraude en samenzwering tegen VS

Vandaag is ongetwijfeld niet één van de betere dagen van het presidentschap van Donald Trump. Paul Manafort, die maandenlang de directeur was van Trumps presidentiële campagne heeft het bevel gekregen zichzelf over te geven aan de FBI. Hij wordt verdacht van een hele lijst aan misdrijven, waaronder het witwassen van geld, het samenzweren tegen de Verenigde Staten en het ongeregistreerd lobbyen namens buitenlandse overheden.

Het schandaal rondom de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 claimt na maanden speculatie en tasten in het duister dan z'n eerste slachtoffers. Paul Manafort, oud-campagneleider van Trump, en diens protégé Rick Gates hebben het bevel gekregen zichzelf over te geven aan de Amerikaanse autoriteiten. Ze worden van een reeks serieuze misdrijven verdacht, waaronder het witwassen van miljoenen dollars en het heimelijk lobbyen voor buitenlandse mogendheden. Check:

"Manafort werkte korte tijd als campagnemanager voor Trump. Hij moest opstappen nadat duidelijk werd dat hij als lobbyist miljoenen had verdiend voor advieswerk aan de toenmalige pro-Russische president in Oekraïne. Hij zou betalingen onder andere hebben laten overmaken via Cyprus. Amerikanen die zich inzetten voor buitenlandse politici of partijen moeten dat melden aan het ministerie van Justitie.

Na het opstappen van Manafort bleef zijn medewerker Gates wel betrokken bij de verkiezingscampagne van Trump. Gates zou vooral verantwoordelijk zijn voor dagelijks handwerk en zat onder andere in de commissie die de inauguratie van de nieuwe president regelde."

Toch zijn de gebeurtenissen van vandaag ook goed nieuws voor Trump: de arrestatie van Paul Manafort is weliswaar beschamend voor het Witte Huis - het betekent dat de 'commander in chief' maandenlang een crimineel als hoofd van zijn campagne heeft gehad - maar de strafbare feiten waartegen Manafort zich moet verdedigen hebben op zichzelf niets te maken met Trump. Hij wordt niet aangeklaagd voor buitenlandse beïnvloeding van Amerikaanse verkiezingen, spionage of landverraad. De naam van Trump komt zelfs niet voor in de 31 pagina's tellende aanklacht. De misdaden die Manafort en Gates op hun kerfstok hebben, hebben zij niet begaan in hun hoedanigheid van campagnemedewerkers.

Het betekent echter niet dat de president de dans ontspringt. De arrestatie van Manafort en Gates komt uit de koker van de buitengewone openbare aanklager Robert Mueller, die de Russische beïnvloeding rondom de Trump-campagne onderzoekt. De man is nog niet klaar met zijn werk, dus de aanklachten tegen Manafort en Gates kunnen bijzonder goed een opmaat zijn naar méér. Wie weet wie er straks nog meer in de boeien worden geslagen. Jared Kushner? Chris Christie? Wie weet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties