Het gaat los: Paul Manafort, voormalige campagnechef van Trump, gearresteerd voor fraude en samenzwering tegen VS

Geen categorieokt 30 2017, 15:00
Vandaag is ongetwijfeld niet één van de betere dagen van het presidentschap van Donald Trump. Paul Manafort, die maandenlang de directeur was van Trumps presidentiële campagne heeft het bevel gekregen zichzelf over te geven aan de FBI. Hij wordt verdacht van een hele lijst aan misdrijven, waaronder het witwassen van geld, het samenzweren tegen de Verenigde Staten en het ongeregistreerd lobbyen namens buitenlandse overheden.
Het schandaal rondom de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 claimt na maanden speculatie en tasten in het duister dan z'n eerste slachtoffers. Paul Manafort, oud-campagneleider van Trump, en diens protégé Rick Gates hebben het bevel gekregen zichzelf over te geven aan de Amerikaanse autoriteiten. Ze worden van een reeks serieuze misdrijven verdacht, waaronder het witwassen van miljoenen dollars en het heimelijk lobbyen voor buitenlandse mogendheden. Check:

"Manafort werkte korte tijd als campagnemanager voor Trump. Hij moest opstappen nadat duidelijk werd dat hij als lobbyist miljoenen had verdiend voor advieswerk aan de toenmalige pro-Russische president in Oekraïne. Hij zou betalingen onder andere hebben laten overmaken via Cyprus. Amerikanen die zich inzetten voor buitenlandse politici of partijen moeten dat melden aan het ministerie van Justitie.

Na het opstappen van Manafort bleef zijn medewerker Gates wel betrokken bij de verkiezingscampagne van Trump. Gates zou vooral verantwoordelijk zijn voor dagelijks handwerk en zat onder andere in de commissie die de inauguratie van de nieuwe president regelde."

Toch zijn de gebeurtenissen van vandaag ook goed nieuws voor Trump: de arrestatie van Paul Manafort is weliswaar beschamend voor het Witte Huis - het betekent dat de 'commander in chief' maandenlang een crimineel als hoofd van zijn campagne heeft gehad - maar de strafbare feiten waartegen Manafort zich moet verdedigen hebben op zichzelf niets te maken met Trump. Hij wordt niet aangeklaagd voor buitenlandse beïnvloeding van Amerikaanse verkiezingen, spionage of landverraad. De naam van Trump komt zelfs niet voor in de 31 pagina's tellende aanklacht. De misdaden die Manafort en Gates op hun kerfstok hebben, hebben zij niet begaan in hun hoedanigheid van campagnemedewerkers.
Het betekent echter niet dat de president de dans ontspringt. De arrestatie van Manafort en Gates komt uit de koker van de buitengewone openbare aanklager Robert Mueller, die de Russische beïnvloeding rondom de Trump-campagne onderzoekt. De man is nog niet klaar met zijn werk, dus de aanklachten tegen Manafort en Gates kunnen bijzonder goed een opmaat zijn naar méér. Wie weet wie er straks nog meer in de boeien worden geslagen. Jared Kushner? Chris Christie? Wie weet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten